Minister+wil+verbod+op+veeprikkers
Nieuws

Minister wil verbod op veeprikkers

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil een verbod op het gebruik van veeprikkers.

De bewindsman wil het gebruik van alle apparatuur die dieren voortdrijft via stroomstoten met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) toevoegen aan de lijst van verboden gedragingen. In de praktijk worden veedrijvers gebruikt met verschillende wattageniveaus. Tot op heden ging de discussie vooral over het gebruik van laagvoltagedrijvers. De minister is echter van oordeel dat veedrijvers in alle gevallen pijn en stress veroorzaken bij dieren en dat ze in de praktijk misbruikt worden. In mei 2023 kondigde Adema zijn voornemen van een verbod al aan.

Uitzonderlijke omstandigheden
Het gebruik is in principe alleen toegestaan in uitzonderlijke omstandigheden, maar in de praktijk wordt dit niet nageleefd, aldus de minister. Hij wil zowel op het boerenerf als tijdens het transport de stroomstootapparaten verbieden. Een concept-AMvB hierover heeft al verschillende toetsen doorlopen. Voorstanders van het verbod geven als argument dat stroomstootapparatuur in alle gevallen pijn en stress bij het dier veroorzaakt. Tegenstanders van het verbod zien het elektrisch drijfmiddel als een laatste redmiddel om 'onwillige' dieren doeltreffend voort te bewegen en om veiligheid van eigen werknemers te borgen.

Woord aan Tweede Kamer
De minister stuurt zijn voorstel naar de Tweede Kamer die zich mag uitspreken over het toepassen van stroomstootapparaten. Per 1 juli 2025 zou het verbod in moeten gaan. Omdat er in Europese wetgeving weinig ruimte is voor strengere nationale regels bij het beschermen van dieren bij de slacht, zal het verbod niet gelden voor slachthuizen. Wel laat de minister uitzoeken of via een beleidsregel meer duidelijkheid kan worden gegeven over de beperkte mogelijkheden voor het gebruik van stroomstootapparatuur in slachthuizen.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer