Femke+Wiersma+en+Jean+Rummenie+op+nieuw+ministerie+LVVN
Nieuws

Femke Wiersma en Jean Rummenie op nieuw ministerie LVVN

Femke Wiersma wordt namens de BBB minister van LVVN, zoals het nieuwe ministerie van landbouw gaat heten. Jean Rummenie staat haar bij als staatssecretaris en is verantwoordelijk voor visserij, voedselzekerheid en natuur.

Femke Wiersma (39) is geboren in Dokkum, heeft een vriend en vier kinderen. Zij woont in het Friese Holwert. Sinds juli 2023 is zij namens BBB gedeputeerde in de provincie Friesland met onder andere de portefeuilles Landbouw. Tevens was zij bestuurslid van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voorzitter van de Commissie Landelijk gebied van het IPO. Van 2021 tot en met 2023 was zij senior beleidsmedewerker Landbouw bij de Tweede Kamerfractie van BBB en maakte tussen 2019 en 2021 deel uit van het partijbestuur van BBB.

Nummer twee op lijst
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was zij de nummer twee op de kandidatenlijst en kreeg ruim 25.000 van de in totaal 104.000 stemmen. Daarvoor was zij beleidsmedewerker bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en adviseur van de Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu en de Stichting Team Agro NL. Wiersma: "Fantastisch dat we nu deelnemen aan dit kabinet, wij nemen als BBB écht verantwoordelijkheid, ook als het om complexe dossiers gaat. Daar lopen wij niet voor weg."

Jean Rummenie (70) is geboren in Amsterdam, getrouwd en woont met zijn man in Den Haag. Op de kandidatenlijst van BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 stond Rummenie op de achtste plaats. Voor het voormalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hij als Landbouwraad veel internationale onderhandelingen gevoerd. Rummenie spreekt vijf talen en kent de weg in Brussel goed. Met zijn kennis en grote netwerk in en buiten Europa, is hij volgens BBB de geschikte kandidaat om zich in Nederland en in de EU hard te maken voor de belangen van de Nederlandse boeren. 

Landbouwsector is diamant
Rummenie: “Ik heb mijn hele leven de landbouwsector mogen dienen, wat een diamant is van Nederland. In het buitenland spreekt iedereen vol bewondering over onze agrarische sector. Ik ben zeer blij dat ik dat in deze functie weer kan gaan doen en ga in Nederland én Brussel knokken voor de belangen van onze Nederlandse boeren, tuinders, telers en vissers.”

Naast de twee bewindspersonen op het ministerie van LVVN levert BBB nog een minister (Mona Keijzer, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en twee staatssecretarissen: Gijs Tuinman (Defensie) en Eddie van Marum (Herstel Groningen).

 
 
Foto BBB: met de bewindslieden (vlnr): Eddie van Marum, Femke Wiersma, Mona Keijzer, Gijs Tuinman en Jean Rummenie

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer