VealForward+overhandigd+aan+vaste+Kamercommissie
Nieuws

VealForward overhandigd aan vaste Kamercommissie

Brancheorganisatie SBK heeft dinsdag de sectorvisie VealForward overhandigd aan leden van de vaste Kamercommissie Landbouw.

SBK-voorzitter Joop Atsma overhandigde de sectorvisie aan commissievoorzitter Dion Graus van de PVV. Hierbij waren ook aanwezig de Tweede Kamerleden Jeanet Nijhof (PVV), Thom van Campen (VVD), Harmen Holman (NSC), Cor Pierik (BBB), Eline Vedder (CDA), Anne Marijke Podt (D66) en Pieter Grinswis (CU).

Nek uitsteken
Atsma gaf daarbij aan dat de kalversector vooruit wil, zoals de titel van de visie aangeeft: “We hebben vijftienhonderd kalverhouders die hun nek willen uitsteken op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid, klimaat en circulariteit. De achterban van LTO en VVK staan hier volledig achter en dat is uniek voor z’n vooruitstrevend plan.”

VealForward is vooral gericht op het halen van doelen op de verschillende duurzaamheidsaspecten. Zo zullen er vanaf 2026 geen kalveren meer uit Ierland komen en wordt in de toekomst de import uit Oost-Europese landen afgebouwd. Daarnaast wordt het antibioticagebruik nogmaals gehalveerd, waarbij een nauwe samenwerking met de melkveehouderij wordt nagestreefd om samen te werken aan een sterk en weerbaar kalf.

Ook de emissies van stikstof en CO2 worden de komende jaren met de helft verkleind. Verder worden er eisen gesteld aan de leefruimte van het kalf, zachte vloeren, transportduur en voeding tijdens lange transporten.

Geen nationale koppen
Atsma: “De sector wil ver gaan. Dan verwachten we ook dat de politiek hiervoor de ruimte geeft. En zoals ook in het coalitieakkoord staat beschreven, willen we niet geconfronteerd worden met nationale koppen bovenop de Europese regels.” De SBK-voorzitter geeft aan graag met politieke partijen en NGO’s in overleg te gaan. “Het plan is volgens ons een goede basis voor een constructieve samenwerking met hen."

Na de overhandiging heeft de delegatie verder gesproken met Tweede Kamerleden. VVK-voorzitter Hans Luijerink: “Dat waren goede gesprekken waarbij we hen uitgenodigd hebben om een bezoek te brengen aan onze bedrijven. Dat gaan we nu oppakken.”


Foto Dirk Hol


 

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer