LTO: ‘Mestbrief Adema vergroot onrust'
De brief die minister Piet Adema vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de uitwerking van het mestbeleid valt verkeerd bij LTO Nederland: "In plaats van voor te sorteren op een zorgvuldige overdracht van dit complexe dossier aan de toekomstige minister, staan er in de brief vergaande maatregelen die haaks staan op de ambities uit het hoofdlijnenakkoord."
De brief leidt volgens LTO tot nodeloze onrust en onduidelijkheid. LTO roept het ministerie op om pas op de plaats te maken, en nieuwe wetgeving over te laten aan een volgend kabinet. Het voorbereiden van wetgeving zonder draagvlak onder de formerende partijen en in de sector, dient geen constructief belang.
Afroming fosfaat- en dierrechten
Een belangrijk onderdeel van de Kamerbrief is de aankondiging van een nieuwe wet waarin dertig procent afroming van fosfaat- en dierrechten bij buitenfamiliale overname wordt vastgelegd voor de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij. LTO-voorzitter Ger Koopmans reageert verbolgen: "Als landbouw tasten we in het duister over welke reductiedoelen de minister wil bereiken met deze maatregel voor de korte termijn en welk aandeel de verschillende sectoren daarin hebben. We weten dat inmiddels ruim veertienhonderd bedrijven hebben ingetekend voor de verschillende beëindigingsregelingen. Maar informatie over welke mestreductie daarmee al gerealiseerd wordt, ontbreekt."
De vastgelopen mestmarkt leidt tot grote problemen in de melkveehouderij. Om een koude sanering te voorkomen, is het cruciaal dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt die bedrijven binnen enkele maanden concreet perspectief en ruimte bieden, zegt Erwin Wunnekink, voorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij: "Wij waarderen het dat de minister in zijn Kamerbrief uitspreekt “op zijn vroegst begin volgend jaar” opnieuw in gesprek te willen gaan met de Europese Commissie over een nieuwe of aangepaste derogatie. Maar het starten van deze gesprekken, en het nadenken over en uitwerken van een nieuwe derogatievorm kan niet tot volgend jaar wachten."
Stappen op korte termijn
Voor de melkveesector is het cruciaal dat er al op korte termijn stappen gezet worden om lucht in de mestmarkt te brengen. In de Kamerbrief ontbreekt de aanzet om tot dergelijke kortetermijnmaatregelen te komen. Wunnekink: "De minister komt met vergaande beleidsvoorstellen voor de lange termijn, maar biedt met deze brief geen oplossing voor de problemen waar melkveehouders nu acuut mee te maken hebben." Over de afroming van fosfaatrechten in de melkveehouderij zegt hij: "Dertig procent afroming van fosfaatrechten bij buitenfamiliale overname in de melkveehouderij maakt onderdeel uit van ons aanbod aan het kabinet. Maar wel in combinatie met tal van andere maatregelen waar het integraal mee samenhangt." Juist die samenhang ontbreekt.
Ook de varkenssector is niet blij. POV-voorzitter Linda Verriet: "De varkenshouderij zit al jaren onder het mestproductieplafond en heeft al substantieel geleverd middels afname van de POR rechten, Subsidie Sanering varkenshouderij (SRV), en de autonome ontwikkeling. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de mestproductie verwerkt. Wij zijn dus fel tegen deze afroming."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland