Wijziging+Wet+Dieren+aangenomen+door+Eerste+Kamer
Nieuws

Wijziging Wet Dieren aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wijziging van de Wet Dieren. Het verstrekkende amendement van Leonie Vestering (PvdD) wordt vervangen door maatregelen per sector. De gewijzigde wet gaat per 1 juli 2024 in

Er was een ruime meerderheid voor de wijziging. Alleen de linkse partijen (PvdD, GroenLinks-PvdA, Volt, SP, OPNL) stemden tegen. Het PvdD-amendement werd drie jaar geleden aangenomen. Hierin stond dat alle houderijsystemen aangepast moeten worden aan de natuurlijke behoeften van het dier. Het houden van dieren in stallen, kwam hiermee op de tocht te staan. Zowel de veehouderijsectoren als destijds LNV-minister Schouten wezen op de onduidelijkheden in de wet en de ongewisse uitwerking hiervan op de bestaande veehouderij.

Reparatie doorvoeren
Onder huidig LNV-minister Adema is er een 'reparatie' in de wet doorgevoerd waarin onder andere het welzijn geborgd moet gaan worden middels AmvB's voor elke sector. Dit betekent dat het nieuwe kabinet afspraken gaat maken met de veesectoren en belangenpartijen om invulling te geven aan de randvoorwaarden waaraan het dierenwelzijn moet voldoen, welke consequenties dit heeft voor vergunningverlening en welke financiële support er gegeven wordt vanuit de overheid om tot een transitie te komen. Dit gaat gebeuren binnen het Convenant dierwaardige veehouderij.

Nieuw wetsvoorstel
Partij voor de Dieren is teleurgesteld over de stemmingen in de Tweede en Eerste Kamer die de wetswijziging mogelijk hebben gemaakt. De partij gaat een eigen wetsvoorstel indienen waarin het natuurlijk gedrag van dieren in de veehouderij nog beter geregeld moet worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer