Tweede+vaccin+tegen+blauwtongvirus+goedgekeurd
Nieuws

Tweede vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Het ministerie van LNV heeft een tweede vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik na een positief advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) en het Commissie toelating diergeneesmiddelen.

Het vaccin wordt geproduceerd door de farmaceut Boehringer Ingelheim. De verwachting is dat er voor halverwege juni 1,3 miljoen doses geleverd worden aan de Nederlandse markt. Minister Adema: "De komst van dit tweede vaccin geeft nog meer zekerheid aan de houders van dieren dat ze op korte termijn hun dieren kunnen vaccineren."

Veiligheid en werkzaamheid
Op verzoek van de minister is er gebruik gemaakt van een versnelde beoordeling, zodat het vaccin zo snel mogelijk beschikbaar kan komen. De toestemming voor gebruik wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Eind april werd het vaccin Syvazul BTV 3 van producent Syva volgens dezelfde versnelde procedure goedgekeurd.

Voor schapen en runderen
Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Evenals het vaccin van Syva is voor het Boehringer Ingelheim-vaccin één dosis nodig voor schapen en twee voor runderen. De sector heeft een vaccinatiestrategie opgesteld om de vaccins te verdelen. De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar dierenartsen deze kunnen kopen, die vervolgens een afspraak inplannen met de houders van schapen om te vaccineren.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer