Kloof+tussen+bevolking+en+Haags+vleesbeleid+groeit%C2%A0
Nieuws

Kloof tussen bevolking en Haags vleesbeleid groeit 

Als het gaat om het eten van vlees is de kloof tussen de Nederlandse bevolking en het gehanteerde beleid door de overheid groter geworden.

Dat blijkt uit het Nationale Vleesonderzoek van onderzoeksbureau Zest Marketing. Het onderzoek is sinds 2021 drie keer uitgevoerd. Dit jaar zijn enkele substantiële verschuivingen te zien. Een groot deel van de bevolking maakt zich in toenemende mate zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van vlees en de voedselzekerheid. 

Vlees hoort op menu
In het onderzoek van 2024 geeft 95 procent van de Nederlanders aan vlees te eten. Een stijging van 1 procentpunt ten opzichte van het onderzoek uit 2021. Dit percentage is al jaren redelijk stabiel. Het percentage Nederlanders dat zich uitspreekt vóór vlees is in de afgelopen paar jaar fors toegenomen. Een grote meerderheid vindt dat de politiek het eten van vlees niet aan banden mag leggen. Zij vindt dit geen taak van de overheid.

74 procent van de ondervraagden zegt dat vlees ook in de toekomst bij Nederland en ons voedselmenu hoort. Dit was in 2021 60 procent. Daarnaast vindt een grotere groep dat de politiek het eten van vlees in Nederland niet aan banden mag leggen (2021 62%, 2024 67%). De groep mensen die zich zorgen maakt over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van vlees voor lagere inkomensklassen is met 45 procent ook groot. 70 procent vindt dat de politiek ervoor moet zorgen dat vlees ook betaalbaar moet blijven voor de lagere inkomensklassen.

Sterke veehouderijsector
Meer dan voorheen vinden Nederlanders dat de vleessector sterk moet blijven en de Europese markt moet voorzien van vlees. Zij vinden het ook belangrijk dat er vergelijkbare standaarden gelden voor Nederlandse en buitenlands vlees. De uitkomsten. POV-voorzitter Linda Verriet: “Het is tijd voor een krachtige impuls van innovatie en ondernemerschap in onze dierlijke productieketens. Stop met het ontmoedigen van de veehouderij en de vleesproductie in Nederland, want ons succes draagt bij aan betaalbaar, bereikbaar, gezond, veilig, duurzaam voedsel in Nederland en daarbuiten.” 

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer