Geen+langere+individuele+huisvesting+jonge+kalveren
Nieuws

Geen langere individuele huisvesting jonge kalveren

Demissionair-landbouwminister Piet Adema gaat niet mee in de motie van André Flach (SGP) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) om jonge kalveren tot twee weken individueel te huisvesten. Dat laat hij via een brief weten aan de Tweede Kamer.

De motie van beide Kamerleden is een reactie op het voornemen van de minister om dierwelzijnseisen aan te scherpen rondom de Wet dieren. Hierbij wil hij een verbod op individuele huisvesting voor kalveren vanaf zeven dagen leeftijd. SGP en ChristenUnie (en ook CDA) willen dat veehouders de mogelijkheid hebben om kalveren individueel de maximale zorg te kunnen geven.

Wetenschappelijke kennis
Adema stelt dat zijn voornemen is gebaseerd op wetenschappelijke kennis van het Europese voedselagentschap Efsa dat concludeert dat het risico op blootstelling aan ziekten niet substantieel hoger is bij het houden van jonge kalveren in kleinere groepen, in vergelijking met individuele huisvesting. Efsa adviseert om kalveren in de eerste levensweek in tweetallen of kleine groepen te houden. Daarbij concludeert de EFSA dat vroege groepshuisvesting in vergelijking met groepshuisvesting op latere leeftijd zorgt voor een beter dierenwelzijn. 

Sociaal gedrag
Zo vertonen kalveren in groepshuisvesting meer ontwikkeld sociaal gedrag, hoger leervermogen, minder reactie op stressvolle gebeurtenissen en een grotere vaste voeropname. De aanpassing van individuele huisvesting naar groepshuisvesting van kalveren dient volgens Adema stapsgewijs vorm te krijgen, zodat de houders van kalveren het bedrijfsmanagement kunnen aanpassen aan de behoeften van de kalveren. De eerste stap hierin is een verbod op individuele huisvesting van kalveren vanaf de leeftijd van zeven dagen per 2026, zoals aangekondigd in zijn brief eerder deze maand.
 
Afzonderen mogelijk
De wet biedt biedt volgens Adema ook ruimte om een ziek kalf af te zonderen om de nodige zorg te geven en het risico op ziek worden van de groepsgenoten te verkleinen. 

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer