Wakker+Dier+stuurt+brief+naar+minister+over+vloeren
Nieuws

Wakker Dier stuurt brief naar minister over vloeren

Wakker Dier heeft een brief aan minister Schouten gestuurd waarin de actiegroep pleit voor andere vloeren voor vleeskalveren.

Aanleiding is het lage aantal kalverhouders dat tot nu toe deel heeft genomen aan de subsidieregeling voor welzijnsvloeren. Op dit moment is ongeveer 2,6 miljoen euro uitgekeerd van de totaal beschikbare 10,7 miljoen euro uit de eerste openstelling van de regeling. Hoewel het uitgekeerde subsidiebedrag blijft oplopen, verwachten sectorvertegenwoordigers dat uiteindelijk zo’n 5 á 6 miljoen euro, zal worden uitgekeerd vanuit de eerste aanvraag.

Meerdere redenen liggen ten grondslag aan de beperkte deelname. Kalverhouders stellen investeringen uit omdat er veel onduidelijkheid heerst over het stikstofbeleid. Daarnaaast is het aanvragen van de subsidie gepromoot door leveranciers van vloeren, zonder de primaire behoefte van de individuele kalverhouder voldoende in beeld te brengen. Tot slot is het ministerie haar toezegging in oktober 2019 niet nagekomen om het niet-gebruikte deel van de eerste openstelling beschikbaar te stellen voor de tweede openstelling. 90 procent van de aanvragen van de tweede openstelling is hierdoor afgewezen.

Kalverhouders die hebben ingeschreven voor de tweede openstelling zijn teleurgesteld. Vanuit de kalversector wordt geprobeerd alsnog het gereserveerde subsidiebedrag beschikbaar te krijgen voor diegenen die willen investeren. Of dit gerealiseerd kan worden is afhankelijk van het ministerie van LNV.

Tussen 2009 en 2017 is door Wageningen Universiteit uitgebreid onderzoek gedaan naar welzijnsvloeren voor vleeskalveren. De conclusie is dat er minder dikke hakken optreden met zachte vloeren. Het uitglijden van kalveren laat een wisselend beeld zien. Kalverhouders ervaren de vloeren zelf als glad wat het werken met de dieren minder veilig maakt. De welzijnsvloeren leveren geen financieel voordeel op. Een investering verhoogt de kostprijs per kalf.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer