Markt snakt naar opslagregeling
Voor de rosésector blijft het kommer en kwel. Slachterijen hebben de kalveren liever niet dan wel omdat er geen afzet is.
Op rosébedrijven waar wel geleverd wordt, duurt het meerdere weken voordat stallen leeg zijn. Ook is de markt wispelturig: vleesbestellingen worden compleet afgezet, en later in een kleinere hoeveelheid alsnog doorgevoerd. Voor iedereen - van houder tot verkoper van het vlees - is het behelpen. Een periodieke opslagregeling zou een goede uitkomst zijn om de logistieke processen van melkveehouder tot aan vleesopslag door te kunnen laten gaan.
Het aantal slachtingen in het blanke segment loopt aardig door. Er vindt afzet plaats naar supermarkten en er wordt vlees ingevroren. Van de andere kant worden er ook koppels doorgeschoven. De prijs (deze week geleverd) neemt af met gemiddeld 10 cent per kg tot 4,10 euro. Het is weliswaar een prijs die 70 cent onder die van april 2019 ligt, maar ook een prijs met een redelijk perspectief nu de jonge kalveren flink goedkoper zijn geworden.
Het rosévlees is veel harder in prijs gedaald. Rosékalveren die in week 15 (6-10 april) geleverd zijn, ontvangen deze week 2,75 euro per kg inclusief BTW. Om weer wat wat evenwicht in de markt te brengen, moet volgens LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus de slachtcapaciteit van slachterijen op peil blijft. "De inzet is dat we de keten op gang blijven houden. Dat de kalveren van de bedrijven af kunnen. Daarvoor moeten we de slachtcapaciteit op peil houden, maar vooral de afvoer naar de markt."
De oplossing ligt voornamelijk in het op korte termijn optuigen van een Europese opslagregeling. "Het enige wat we nu kunnen bedenken is een opslagregeling met elkaar goed in de benen zetten en daarmee de markt te verlichten." De vakgroepvoorzitter hoopt dat er ook compensatie komt vanuit de nationale overheid. Uitzicht daarop is er echter nog niet.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland