650+miljoen+euro+voor+sierteelt+en+fritesaardappelen
Nieuws

650 miljoen euro voor sierteelt en fritesaardappelen

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen.

Voor de sierteelt en de voedingstuinbouw is 600 miljoen beschikbaar. Omdat deze sectoren met forse omzetdalingen te kampen hebben, gaat de overheid ze daarin tegemoetkomen. Uitgangspunt is dat de eerste 30 procent van de omzetderving onder het ondernemersrisico valt en dat de staat de resterende 70 procent compenseert.

Telers van fritesaardappelen krijgen 50 miljoen euro. Zij worden gecompenseerd voor de aardappelen die ze nog in de opslag hebben, en die niet meer tot frites kunnen worden verwerkt. De vergoeding is 40 procent van de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020.

De steun voor deze sectoren komt naast de algemene noodmaatregelen van het kabinet. Landbouwminister Schouten "We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden."

De kalverhouderij pleit bij het ministerie voor een Europese opslagregeling van kalfsvlees. Op de website van LTO Noord staat waar kalverhouders terecht kunnen voor hulpvragen.

Foto: Wolfgang Ehrecke via Pixabay

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer