Frustratie+over+eenzijdige+verhoging+Rendac%2Dtarieven
Nieuws

Frustratie over eenzijdige verhoging Rendac-tarieven

Het ministerie van LNV heeft de Rendac-tarieven voor 2020 bekendgemaakt. Deze tarieven zijn eenzijdig vastgesteld, vindt LTO Nederland.

Het ministerie van LNV stelt jaarlijks de tarieven vast voor het ophalen en de destructie van kadavers. Dit gebeurt in overleg met verschillende partijen en op basis van aangeleverde financiële gegevens van Rendac. Een werkgroep met daarin verschillende partijen, waaronder LTO Nederland, heeft onvoldoende inzicht gekregen in de financiële cijfers van Rendac, stelt LTO.

Omdat de tarieven jaarlijks met 10 tot 15 procent stijgen, leidt dit volgens de belangenbehartiger tot een onhoudbare situatie. LTO pleit daarom voor meer inzicht in de kosten en opbrengsten van Rendac en vindt dat de overheid weer een financiële bijdrage moet gaan leveren. Volgens LTO heeft de overheid in het kader van volksgezondheid en diergezondheid een belangrijke verantwoordelijkheid om een goed destructiestelsel in de benen te houden.

LTO en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) hebben aangedrongen op een bestuurlijk overleg met LNV. Minister Schouten heeft dit verzoek afgewezen. LTO en POV pleiten voor een systematiek waarin de kosten voor de veehouders worden geplafonneerd en de overheid de kosten die boven het plafond uitkomen voor haar rekening neemt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer