Dierenpartij+wil+fokverbod+voor+melkvee
Nieuws

Dierenpartij wil fokverbod voor melkvee

Esther Ouwehand (PvdD) wil een fokverbod voor melkvee om het aanbod van kalveren te beperken.

Dat schrijft ze in een Kamerbrief aan minister Schouten van LNV. Aanleiding is de coronacrisis waardoor de afzet van kalfsvlees flink is afgenomen. Volgens het Tweede Kamer-lid heeft dit gevolgen voor de stalbezetting. Door nu fokbeperkingen in te stellen in de melkveehouderij, wordt er volgens haar voorkomen dat de stallen overvol raken en vlees op termijn moet worden vernietigd.

De kalversector herkent zich niet in overvolle stallen. Hoewel er minder geslacht wordt, is het dierenwelzijn op geen enkele manier in het gedrang, laten enkele kalverhouders weten. Mocht er bij de oudste kalveren minder ruimte ontstaan in de hokken, dan worden in overleg met de slachterijen de zwaarste kalveren geladen zodat de rest voldoende ruimte heeft. De verzorging van kalveren en het dierenwelzijn blijven voorop staan.

Ouweland wil ook dat Schouten de import van kalveren stopt nu er een overschot aan kalfsvlees is. Daarnaast wil ze dat de minister bij haar collega’s in Ierland en Denemarken en andere landen waaruit Nederland kalveren importeert, aandringt op fokbeperkingen in de melkveehouderij. Ze wil dat de minister dezelfde vraag ook stelt aan andere Europese landbouwministers en de Europese Commissie.

De Europese vereniging voor vee en vleeshandel (UECBV) ijvert voor een particuliere opslagregeling voor kalfsvlees. Door tijdelijk het vlees op te slaan, denkt de vereniging het huidige afzetverlies het hoofd te kunnen bieden en voldoende kalveren te kunnen blijven slachten. Welzijnsproblemen op de kalverbedrijven zijn dan niet aan de orde en de prijs van kalfsvlees blijft overeind.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer