
Over hele linie 5 cent er bij
Zowel het blank als het rosé kalfsvlees wordt 5 cent duurder verkocht. Een laag aanbod is de oorzaak achter de stijgingen.
Waar in Duitsland en Frankrijk de prijzen van blank kalfsvlees stijgen met 10 tot 15 cent, doen Nederland en Italië het iets rustiger aan met 5 cent per kg. Het aanbod blank is niet groot en gezien de beperkte geboortes van kalveren in voorjaar en zomer, blijft het Nederlandse aanbod beperkt. Het ligt daarom ook voor de hand dat de prijs van blank kalfsvlees de komende weken door blijft stijgen.
Jong rosé aanvulling op blank
Omdat er weinig koppels met blanke kalveren zijn, wordt het tekort aan vlees aangevuld met jong rosé. Dat betekent ook dat er harder getrokken wordt aan slachtrijpe koppels jong rosé waardoor deze prijs met 5 cent per kg omhoog gaat (levering week 37). De beste koppels worden zelfs een paar cent duurder verkocht. Oud rosé stijgt ook met 5 cent, maar daar gaat de afzet iets moeizamer. Prijzen voor deze categorie liggen voor levering week 37 rondom de 6,55 euro per kg.
Starters zijn deze week 5 euro per stuk duurder geworden. Daarbij moet wel vermeld worden dat er rosékalverhouders afhaken voor deze prijs. Van de andere kant zijn er veehouders die hun stallen vol willen houden, onder andere in verband met vergunningen, en per se dieren willen aankopen. Het aanbod starters is echter laag waardoor ze voor de huidige hoge prijzen nog steeds goed van de hand gaan.
Vleesmarkt definitief veranderd?
De jonge kalveren zijn 10 tot 15 euro per stuk goedkoper geworden. Wellicht daalt de prijs nog iets, maar de grootste klap is toch echt gemaakt. Dit betekent dat er een bodem in de markt komt die op een absoluut hoog niveau ligt: ongeveer 200 euro hoger dan vorig jaar. In heel Europa is het aanbod jonge kalveren laag en dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer veranderen. Het lijkt de vleesmarkt definitief op een ander prijsniveau te zetten.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland