Als kalveren afwijkingen hebben op de longen betekent dit niet dat de dieren klinisch ziek zijn geweest.
Dat laat VanDrie Group weten in een verklaring rondom de petitie die Dier&Recht is gestart. De dierenrechtenorganisatie stelt dat aan elke beschadiging van de longen een ziekteproces is voorafgegaan. Als luchtweginfecties optreden kunnen deze - hoe klein ook - pathologische sporen achterlaten, stelt VanDrie Group.
Deze beschadigingen zijn het gevolg van een natuurlijk afweerproces van de kalveren. Of kalveren daadwerkelijk ziek worden, is afhankelijk van het type ziekteverwekker en de mate waarin de ziekteverwekker toeslaat. De hoge percentages longbeschadigingen die Dier&Recht noemt, komen op geen enkele manier overeen met het percentage afkeuringen van longen dat op de kalverslachterijen van VanDrie Group wordt geconstateerd.
Een goede start van kalveren op de melkveehouderij is van essentieel belang om de kalveren gezond te houden in de kalverhouderij, vindt ook VanDrie Group. Daarbij hoort ook een kwalitatief goede biestverstrekking in de eerste levensdagen van het kalf. Dat Dier&Recht stelt dat kalveren hoofdzakelijk met melk gevoerd worden, is een misvatting. Gemiddeld krijgt een kalf 275 kilo kalvermelkpoeder, 275 kilo muesli en 30 kilo gehakseld stro.
VanDrie Group benadrukt dat zij, en ook andere collega´s in de kalverhouderij, alles doen om kalveren gezondheid te houden. Zo is het bedrijf betrokken bij onderzoeken rondom vroegtijdige detectie van longproblematiek en de ventilatie in kalverstallen. ‘Daarnaast werken we intensief samen met de melkveehouderij om beide ketens te versterken, onder andere via het Kalfvolgsysteem. Het gezamenlijk werken aan robuuste, gezonde kalveren is één van de hoofdprioriteiten van de VanDrie Group.’
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland