Dier&Recht start een petitie tegen kalversterfte in de melkveehouderij omdat één op de zeven kalveren vroegtijdig sterft.
Dier&Recht wil de petitie aanbieden aan FrieslandCampina, het grootste zuivelbedrijf van Nederland.
De dierenwelzijnsorganisatie haalt de uitvalcijfers uit de monitoring rundergezondheid van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hieruit blijkt dat de kalversterfte van drie dagen tot een jaar in 2015 op 13,3 procent lag. Dit getal is exclusief doodgeboren kalveren. In 2009 was het uitvalspercentage nog 9 procent.
De cijfers die de organisatie gebruikt zijn enigszins discutabel omdat het percentage gebaseerd is op het gemiddeld aantal stuks jongvee in de leeftijdscategorie van drie dagen tot een jaar. Het cijfer is een kengetal en geeft niet de uitval aan ten opzichte van het totaal aantal geboren kalveren.
De oorzaak van de uitval is volgens Dier&Recht de groei van de melkveehouderij waar ‘het alleen nog gaat om een maximale melkproductie’. Volgens de organisatie zijn melkveehouders minder vaak aanwezig bij het afkalven, is er minder aandacht voor het individuele dier en wordt de biestverstrekking achterwege gelaten. Kalveren hebben hierdoor volgens Dier&Recht vaker last van diarree en longontsteking.
Om het belang van een goede opfok te benadrukken zijn LTO Nederland en ZuivelNL in het najaar van 2016 gestart met kalveropfoknetwerken. Hieraan nemen zowel melkveehouders als kalverhouders deel die met kennisuitwisseling de resultaten willen verbeteren.
Daarnaast zijn er onlangs vanuit kalverintegraties verschillende initiatieven gestart waarbij samen met de melkveehouderij de opfok wordt verbeterd. Een betere zorg voor de jonge dieren pakt zowel positief uit voor de eigen opfokvaarzen van de melkveehouders als voor hun stierkalveren die in de kalverhouderij belanden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland