Het kennis- en adviesbureau CLM vreest voor een verdere intensivering van de melkveehouderij nu Brussel akkoord is gegaan met het Nederlandse fosfaatreductieplan.
Staatssecretaris Martijn van Dam mag van Brussel via drie sporen (voer, stoppersregeling en GVE-regeling) de fosfaatproductie in de melkveehouderij beteugelen met behoud van de derogatie. Wel moet de bewindsman maandelijks de resultaten laten zien of het plan effect heeft. Het reductieplan wordt per 1 maart 2017 in Nederland geëffectueerd per ministeriële regeling.
Het CLM is minder blij met het fosfaatreductieplan. Het kennisbureau heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de regeling. Ze vreest dat koeien en jongvee minder in weiden komen en vaker permanent zullen worden opgestald. Melkveebedrijven zullen een strategie kiezen die gericht is op een verdere intensivering, stelt het CLM, met als consequentie een hogere melkproductie per koe. Deze ontwikkelingen vormen volgens het CLM een risico voor de gezondheid en het welzijn van koeien en jongvee.
De melkveehouderijsector is wel tevreden met de regeling en de goedkeuring vanuit Brussel. Volgens LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn is het aantal GVE’s sinds oktober vorig jaar met 10.000 afgenomen. Melkveehouders zijn volgens hem al bezig met het reduceren van de fosfaatproductie. Dit maakt volgens Romijn ook de weg vrij om met een schone lei te kunnen onderhandelen voor de volgende derogatieperiode 2018-2021.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland