Vleesveebedrijven in België hebben het zwaar. Al ruim een jaar dalen de vleesprijzen en perspectief op verbetering is er niet. Reden voor de Belgische Boerenbond om te pleiten voor een stoppersregeling.
De slechte situatie in de Belgische vleesveehouderij kent verschillende oorzaken. Allereerst is er de hoge zelfvoorzieningsgraad van 140 procent. Daar tegenover staat een teruglopende vleesconsumptie en een minimale export van het kwaliteitsvlees van de Belgisch witblauwe dieren.
De rundvleesconsumptie per inwoner – gemeten in thuisverbruik - is in acht jaar tijd met meer dan 20 procent gedaald tot 4,9 kilo. Daarnaast wordt een optimale vierkantsverwaarding moeilijker omdat consumenten zich enerzijds meer richten op de luxe vleesonderdelen zoals biefstuk en rosbief en anderzijds vaker kiezen voor goedkope gehaktproducten.
Aan de aanbodzijde heeft het vleesvee last van een verhoogde uitstoot van koeien uit de melkveehouderij. Ook buiten de landsgrenzen worden er meer melkkoeien geslacht zoals in Nederland en Duitsland. Daarnaast is er een groeiende stierenhouderij in Oost-Europa, met name Polen, die voor extra aanbod zorgt.
Volgens de Boerenbond is de situatie zo nijpend dat ze een actieplan heeft opgesteld. met twaalf maatregelen. Meest opvallend is een stoppersregeling die in EU-verband uitgerold zou moeten worden. Ook wil de Boerenbond de export van het luxe Belgisch witblauwe vlees aanwakkeren, onder andere door het als streekproduct te laten erkennen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland