Uitblijven deugdelijk sectorplan frustreert Schouten
Als één ding duidelijk is geworden tijdens het debat met de vaste Kamercommissie landbouw op donderdag 29 oktober, is dat het uitblijven van een deugdelijk sectorplan een grote frustratie is van minister Schouten.
Het weerhield haar ervan om het gesprek aan te gaan met de kalversector over financiële steun. Later in het debat, en na zwaar aandringen van CDA en VVD, zegde ze een gesprek toe.
Waar andere veesectoren vorig jaar een plan hebben ingediend om te verduurzamen, laat de kalversector dat volgens de minister vooralsnog na: “Ik constateer helaas dat ze dat nog niet hebben gedaan. Er is wel een plan ingediend maar ik heb het vorige plan afgekeurd omdat ze grote financiële claims neerleggen. Andere sectoren hebben dat niet gedaan en zijn wel aan de slag gegaan. De kalversector heeft hier nog geen invulling aan gegeven. Dat mag, dat is hun keuze, maar dan zal ik zelf de verantwoordelijkheid nemen.”
Het belangrijkste issue waar de minister naar refereert is het langeafstandtransport. Het sectorplan van de kalverhouderij is volgens haar hierin onvoldoende ambitieus. Als reactie hierop verscheen vorige week haar voortgangsrapportage duurzame veehouderij. Hierin stelt ze voor de import uit Ierland, Denemarken, Tsjechië en de Baltische Staten te verbieden.
Het langeafstandstransport was deze zomer ook een onderwerp tijdens haar overleg met de Europese Commissie over een opslagregeling voor kalfsvlees voor dieren jonger dan acht maanden. Ze pleitte voor een opslagregeling maar koppelde daar ook een inperking van het transport over lange afstanden aan. De Europese Commissie ging hier niet in mee.
Volgens Joop Atsma, voorzitter van de brancheorganisatie SBK, lijkt het of de minister slechts één ambitie heeft, namelijk het terugdringen van de import. “Maar import hoort bij het overleven van de sector. Op de Europese markt zijn wij toonaangevend. Zowel in kwaliteit als dierenwelzijn lopen wij voorop. Het is bizar dat dit niet wordt gewaardeerd. Zonder een Nederlandse kalversector is het met het welzijn van kalveren in de EU veel slechter gesteld.”
De SBK-voorzitter geeft aan dat in de tweede versie van het sectorplan - dat deze zomer is ingediend - weldegelijk de opmerkingen van het ministerie zijn meegenomen. Alleen niet een totale importstop uit Ierland, Denemarken, Tsjechië en Baltische Staten zoals de minister voor wil schrijven. Tot op heden heeft er nog geen gesprek plaats gevonden met de minister over het plan. Atsma geeft aan dat de sector er aan hecht om in gesprek te blijven met het ministerie over de toekomst van de kalverhouderij. Wel hoopt hij dat er meer waardering komt voor de sector en de inspanningen die tot op heden zijn gepleegd.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland