
600 miljoen extra voor boeren
Voor de aanpak van stikstof stelt het kabinet 600 miljoen euro extra beschikbaar. Dit blijkt uit de voorjaarsnota. Het geld is bestemd voor de jaren 2025 en 2026. Volgens Caroline van der Plas van BBB kiest de coalitie hiermee voor een realistische koers die gebaseerd is op maatwerk en gebiedsgericht beleid in plaats van generieke maatregelen.
Na tien dagen onderhandelen en een laatste onderhandelingsmarathon van ruim 25 uur zijn de vier coalitiepartijen het eens geworden over de voorjaarsnota. De partijen spreken over een evenwichtig pakket waarbij de inhoud centraal staat.
Deel naar stikstofcommissie
Een deel van de toegezegde 600 miljoen euro gaat naar de ministeriële stikstofcommissie onder leiding van premier Dick Schoof. Deze commissie heeft als opdracht Nederland uit het zogenoemde ‘stikstofslot’ te halen. Volgens een woordvoerder van BBB lopen er nog onderhandelingen over aanvullende middelen voor de stikstofaanpak.
Ook voor mobiliteit stelt het kabinet geld beschikbaar. Door circa 30 kilometer spoor aan te leggen tussen Stadskanaal en Emmen ontstaat een rechtstreekse treinverbinding tussen Enschede en Groningen. Deze Nedersaksenlijn gaat 2 miljard euro kosten. Ook komt er 100 miljoen euro om de zogenoemde flessenhals bij Meppel op te lossen, waar treinverkeer nu vaak vastloopt door storingen en vier gelijkvloerse overwegen. Dit wordt aangepakt met een extra perron en ongelijkvloerse kruisingen.
Regionale bereikbaarheid
Daarnaast komt er respectievelijk 365 en 115 miljoen euro voor de aanpak van de N50 en N36 in Overijssel, en wordt 375 miljoen euro uitgetrokken voor de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. “Een ruimere sluis is een belangrijke impuls voor de regionale economie in Fryslân, Overijssel en Flevoland”, zegt Van der Plas. Het geld voor deze projecten komt uit de 3,4 miljard euro die eerder was gereserveerd voor de Lelylijn. BBB benadrukt dat dit niet betekent dat de Lelylijn geschrapt wordt. “Er moet een andere reservering komen via de Ontwikkelingsstrategie Grootschalige Infrastructuur.”
De geopperde btw-verhoging op zuivel en sojadranken gaat niet door. BBB heeft zich daar vanaf het begin tegen verzet. Van der Plas: “Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat een pak melk duurder wordt, zonder dat de boer daar iets van terugziet.” Daarnaast komt er extra geld beschikbaar voor boodschappen via de huurtoeslag. “De boodschappen zijn al duur genoeg. Juist nu moeten we alles op alles zetten om het dagelijks leven betaalbaar te houden.” Ook de energiebelasting voor huishoudens wordt verlaagd.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland