Onzekerheid+onder+stoppers+neemt+toe
Nieuws

Onzekerheid onder stoppers neemt toe

RVO heeft veehouders die willen stoppen via de landelijke beëindigingsregeling LBV of LBV-plus een brief gestuurd met daarin de boodschap dat ze waarschijnlijk een nieuwe natuurvergunning nodig hebben als ze op hun huidige locatie activiteiten blijven uitvoeren waarbij stikstofuitstoot optreedt.

Hierbij verwijst de organisatie naar de uitspraak van de Raad van State van 18 december 2024. Vergelijkbaar met de intern saldeerders heeft de uitspraak ook invloed op de deelnemers aan de twee stoppersregelingen. Veehouders die hun bedrijf via die regelingen willen beëindigen, mogen na het stoppen met hun veetak nog maximaal 15 procent van hun oorspronkelijke stikstofproductie uitstoten. Zo staat dat beschreven in de regeling.

Passende beoordeling
Wanneer ze in de nieuwe situatie enige mate van stikstof blijven uitstoten, moet de nieuwe activiteit passend beoordeeld worden en er moet worden voldaan aan additionaliteit. Dit houdt in dat er een beoordeling moet komen of de stikstofuitstoot van de nieuwe activiteit wenselijk is en of deze de natuur in een nabijgelegen Natura2000-gebied niet verslechtert. Het bemachtigen van een natuurvergunning is tegenwoordig echter niet eenvoudig.

Daar komt nog bij dat sommige provincies momenteel helemaal geen besluiten nemen over een natuurvergunning tot dat duidelijk is hoe zij met de uitspraak van de Raad van State moeten omgaan.

Groot dilemma
Veehouders die met de uitkoopregeling meedoen, komen hiermee voor een dilemma te staan. Voor het uitbetalen van het laatste deel van van hun uitkoopvergoeding, is er een bewijs nodig van de (gedeeltelijk) ingetrokken vergunning. Zolang die er niet is, kan RVO de uitbetaling niet afronden. De termijnen waarbinnen veehouders hun huidige vergunningen (gedeeltelijk) moeten laten intrekken, lopen echter gewoon door.

De gevolgen voor veehouders kunnen groot zijn. Diegenen die het interieur van hun stallen al hebben gesloopt of verkocht, kunnen moeilijk hun opkoopproces afbreken en weer dieren gaan houden. Doorgaan met de opkoopregeling brengt ook onzekerheden met zich mee. Om volledig zeker te zijn, kunnen ze enkel nog stoppen en geen andere activiteiten meer ontplooien die stikstof uitstoten. Nadeel is dat de stoppende ondernemers in dat geval inkomensbelasting moeten betalen over de gehele stoppersvergoeding. Daarmee wordt de beëindigingsregeling meteen minder interessant.

Missers overheid
Na het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en de stikstofwet (met daarin volgens velen de onwerkbare KDW) lijken de stoppersregelingen de volgende missers van de overheid waar veehouders de dupe van zijn.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 1°
    30 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 9°
    90 %
Meer weer