Slachterijen passen uitbetaalgewicht én btw aan
Vanaf 1 januari 2025 gaan kalverslachterijen anders uitbetalen. Het berekende uitbetaalgewicht wordt vervangen door het werkelijke uitbetaalgewicht. Daarnaast verandert het BTW-percentage in het nieuwe jaar waardoor de roepprijs exclusief BTW wordt.
De huidige systematiek van uitbetalen, dateert uit de tijd van de slachtpremies. Om meer dieren binnen de slachtpremie te laten vallen, werd het uitbetaalgewicht (karkasgewicht) administratief verhoogd door ook lever, nieren, niervet, slotvet mee te nemen in het uitbetaalgewicht, totaal 7,5 kilogram. Het hogere uitbetaalgewicht werd destijds gecorrigeerd met een lagere kiloprijs van het kalfsvlees zodat de totale opbrengst van het kalf gelijk bleef.
Handiger bij verkoop
Omdat Nederland het enige land is in Europa dat met een berekend uitbetaalgewicht werkt, willen slachterijen weer terug naar de oude systematiek: uitbetaling op het koud karkasgewicht. Ook helpt deze manier van uitbetaling de kalverslachterijen om bij hun afnemers een goede prijs te vragen. Immers, de notering van kalfsvlees in Nederland komt dan namelijk hoger te liggen.
De wijziging houdt in dat er vanaf 1 januari 2025 geen 7,5 kilo bij het karkasgewicht wordt opgeteld. Er wordt dus uitbetaald op het werkelijke karkasgewicht koud geslacht (2 procent lager dan warm geslacht). De kiloprijs gaat vanaf deze datum omhoog om het lagere uitbetaalgewicht te corrigeren. De verhoging gaat één op één en stijgt met 7,5 kilo vermenigvuldigd met de actuele weekprijs.
Ook exclusief BTW
De aanpassing valt samen met de verandering van het BTW-percentage van 9 naar 21 procent. In vergelijking met de huidige kiloprijs exclusief BTW (week 50), zal de nieuwe kiloprijs exclusief BTW per 1 januari voor blanke kalveren (150 kg) omhoog gaan met +32 cent, jong rosé (170 kg) met +25 cent en oude rosé (210 kg) met +20 cent, zie ook de tabel hieronder. Bij andere karkasgewichten of een andere uitbetaalprijs dan vermeld in de tabel, verandert ook de verhoging. De tabel is hier te downloaden als Excelbestand.
Het bestuur van VVK adviseert om met de slachterijen te overleggen voor een juiste overgang van de oude naar de nieuwe wijze van uitbetaling. Ook is het raadzaam om inzicht te vragen in de wijze van slachten en wat wel en niet in het karkasgewicht wordt meegenomen. Dit kan wisselen tussen kalverslachterijen, maar ook tussen runder- en kalverslachterijen. Dit laatste geldt uiteraard voor rosékalverhouders.
Vergelijking nieuwe en oude roepprijs
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland