Contracten in 2024 met 25 euro gestegen
De gemiddelde contractvergoeding op blankvleesbedrijven is in 2024 met 25 euro per kalf gestegen, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER).
Door de hogere contractvergoeding en een toename van het gemiddeld aantal kalveren per bedrijf (+3,5%) nemen de totale opbrengsten toe met 39.500 euro (+12%). De opbrengsten uit energieverkopen en andere landbouwactiviteiten nemen licht af. De hogere opbrengst is slechts gedeeltelijk terug te zien in het inkomen van kalverhouders omdat ook de kosten zijn gestegen met maar liefst 26.000 euro. Hoofdverantwoordelijk hiervoor zijn hogere kosten voor mestafzet, stallen, machines en rente.
Hogere kosten mestafzet
De mestafzetkosten aan Stichting Mestverwerking Gelderland nemen voor de kalverhouders met een overeenkomst in 2024 toe met 25 procent. Het deel van de mestafzet dat zijn weg vindt via de vrije markt is nog sterker gestegen, namelijk met 50 procent. Gemiddeld brengt een blankvleeskalverhouder 10 procent van de mest op eigen gronden. De energiekosten (inclusief brandstoffen) zijn in 2024 met ruim 2.000 euro afgenomen.
Het inkomen uit bedrijf op de blankvleeskalveren met een contract, komt in 2024 10.000 euro hoger uit dan vorig jaar en ligt op 68.000 euro per onbetaalde arbeidskracht (arbeidsjaareenheid, afgekort aje). De stijging van de contractvergoeding van 25 euro (+11%) wordt volgens WER deels veroorzaakt door de krimp van de vleeskalverhouderij waardoor contractgevers de overige bedrijven beter zijn gaan betalen.
Contractvergoeding
De gemiddelde contractvergoeding per gemiddeld aanwezig kalf is in 2024 gestegen naar 298 euro (exclusief btw en exclusief basisinkomenssteun vanuit het Europese landbouwbeleid (GLB)). Omgerekend per aanwezige kalverplaats is dit 250 euro. Door leegstand neemt het gemiddeld aantal aanwezig kalveren af waardoor de vergoeding hoger ligt dan bij het bedrag per aanwezige kalverplaats. Het aandeel bedrijven met een contractvergoeding tussen 200 en 300 euro per gemiddeld aanwezig kalf schommelt de laatste jaren tussen de 80 en 95 procent.
De hier gepresenteerde bedrijfsresultaten en inkomens van de gespecialiseerde vleeskalverbedrijven gelden alleen voor bedrijven met blankvleeskalveren op contract. De inkomensverschillen tussen bedrijven zijn groot, onder andere door verschillen in de contractvergoeding per kalf, betaalde kosten, bedrijfsgrootte en arbeidsefficiëntie. Twintig procent van de bedrijven behaalt naar verwachting een inkomen van meer dan 117.000 euro (per onbetaalde aje), terwijl een even grote groep een negatief inkomen heeft lager dan -8.000 euro. De berekeningen van WER zijn onder andere gebaseerd op een dertigtal boekhoudingen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland