Vlees blijft belangrijk in consumptiepatroon
Ondanks veel negatieve publiciteit over het consumeren van vlees, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dit jaar eet 95 procent van de Nederlanders vlees, een lichte stijging zelfs ten opzichte van de 94 procent in 2022.
Het onderzoek is uitgevoerd door Zest Marketing in opdracht van Nederland Vleesland onder ongeveer 2.500 Nederlanders. De cijfers komen overeen met een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek van eerder dit jaar, meldt het ANP. Daaruit bleek dat 5 procent van de Nederlanders helemaal geen vlees eet. De meesten onthouden zich niet van vlees, maar 22 procent van de Nederlanders kiest minstens drie dagen in de week voor een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis, aldus het statistiekbureau.
Vlees centrale rol in voeding
"De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking eet nog altijd vlees, wat laat zien dat vlees een centrale rol blijft spelen in de voeding van veel mensen", stelt de belangenorganisatie. Daarbij is het echte aantal vegetariërs en veganisten in Nederland volgens de onderzoekers veel lager dan vaak wordt gedacht. Tussen 2022 en 2024 is ook een lichte toename in het aantal dagen per week waarop respondenten vlees eten. In 2022 aten zij gemiddeld 4,8 dagen per week vlees, terwijl dit aantal in 2024 is gestegen naar 4,9 dagen. De porties vlees op de borden bij veel mensen zijn wel wat kleiner geworden.
Consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research, niet betrokken bij de enquête, bevestigt aan ANP dat het aandeel vleeseters de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. "Dit is wat anders dan dat er niet veel semi-vegetariërs oftewel flexitariërs zijn", zegt hij. "Bij mensen die een of meer keren per week het vlees laten staan is zeker wel een beweging die maatschappelijk en in de markt is terug te vinden."
Meerderheid vindt vlees lekker
Het lekker vinden van vlees is voor de meerderheid van de respondenten (68 procent) de belangrijkste reden om het te eten. Op de tweede plaats staat het binnenkrijgen van een gevarieerde hoeveelheid voedingsstoffen voor een gezonde levensstijl. Onderzoeker Dagevos merkt op dat vlees een belangrijk onderdeel van het huidige Nederlandse dieet is. "Het is iets anders om dit te presenteren als iets wat we moeten behouden of juist moeten veranderen. De wetenschap is het wel goeddeels eens dat het laatste aan de orde is", reageert hij. Onder andere het VN-klimaatpanel IPCC schreef dat minder vlees eten helpt om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland