Wens voor nieuwe, brede uitkoopregeling
Zowel regeringspartijen als oppositiepartijen willen dat landbouwminister Wiersma eerder een nieuwe brede uitkoopregeling openstelt.
Wiersma had zo'n regeling voor 2026 aangekondigd maar ChristenUnie, VVD, NSC, GroenLinks-PvdA, D66, CDA en SP vinden dat de tijd dringt in verband met het grote mestoverschot dat ook volgend jaar boven de markt hangt. De partijen willen per 2025 een nieuwe stoppersregeling zodat de blijvers een minder groot mestoverschot hebben en de regeling helpt om onder de verlaagde mestproductie- en aanwendnormen te komen.
Meedenken met wens Kamer
Wiersma geeft aan mee te willen denken met de wens van de Kamer maar eerder dan halverwege 2025 gaat volgens haar niet lukken. Het kost de nodige tijd om zo'n regeling zorgvuldig uit te werken, zegt ze. Voor de financiering van de nieuwe uitkoopregeling moet de minister binnen het kabinet met haar collega's overleggen hoe het geld bij elkaar gebracht kan worden.
Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over de wetswijzigingen van Wiersma zoals het verkleinen van de derogatievrije zones rondom Natura2000-gebieden, de stikstofcorrectiefactor en de afromingspercentages bij overdracht van fosfaat- en productierechten. Ook wordt er gestemd over de amendementen die vanuit de Tweede Kamer zijn ingediend, waaronder het verhogen van de afromingspercentages, het ontzien van de varkens- en pluimveehouderij en uitzonderingen creëren voor jonge boeren en biologische boeren.
Alles over één kam
Wiersma ontraadt de Kamer om vóór de amendementen te stemmen. Volgens haar wordt met het niet-afromen binnen familieverbanden al rekening gehouden met de wensen van boeren. Ook vindt ze dat alle sectoren die mest produceren over één kam moeten worden geschoren, dus ook biologische bedrijven.
In 2025 gaan eerst de landelijke plafonds voor mest omlaag. Het jaar daarop loopt de afbouw van de derogatie af waardoor de plaatsingsruimte verder afneemt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland