Kabinet%3A+realistische+termijnen+voor+stikstof+en+broeikasgassen
Nieuws

Kabinet: realistische termijnen voor stikstof en broeikasgassen

Het kabinet gaat via doelsturen inzetten op realistische bedrijfsspecifieke doelen voor stikstof en broeikasgassen. Ondernemers krijgen daarbij voldoende tijd om aan deze normen te voldoen. Dat schrijft het kabinet in de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord dat op Prinsjesdag nader is toegelicht.

Wel wil het kabinet vasthouden aan de (inter)nationale afspraken wat betreft stikstof- en broeikasreductie. Hoe beleid en doelen met elkaar in overeenstemming gebracht gaan worden, staat niet in de uitwerking van het regeerprogramma.

Afrekenbare stoffenbalans
In samenwerking met sector- en ketenpartijen wordt er de komende jaren ingezet op een afrekenbare stoffenbalans, gericht op stikstof, nutriënten en broeikasgassen. Volgend jaar moeten er pilots gaan draaien die de stoffenbalans toetsen op haalbaarheid en uitvoerbaarheid in de praktijk. Deze monitoring, maar ook toezicht en handhaving worden ingericht op doelsturing in plaats van maatregelsturing. Veehouders kunnen dus ook met onder andere voeding en managementmaatregelen werken aan reductie van stalemissies. Het kabinet trekt 8 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een systeem voor doelsturing.

Voor de implementatie hiervan wordt nog dit jaar een actieagenda opgesteld. Er komt een stikstofaanpak die op een andere leest geschoeid is en er komt een nieuw stelsel van stalbeoordelingen. Hiermee worden technieken voor het reduceren van stalemissies (ammoniak, fijnstof, geur, broeikasgassen) beoordeeld. Dit biedt een toetsingskader voor milieubelastende activiteiten en moet een basis bieden voor toestemmingsverlening en de bruikbaarheid van de Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV). Het kabinet informeert de Tweede Kamer nog dit jaar over de uitgangspunten voor het nieuwe stelsel.

Innovatie ondersteunen
Het kabinet zal de komende jaren de toepassing van innovatieve stal- en managementmaatregelen blijven ondersteunen waarbij werkelijke emissies op basis van sensormeetsystemen en datasystemen inzichtelijk gemaakt worden. Ook mestvergisting wordt opgeschaald met het oog op emissiereductie, de mestmarkt, duurzame energieproductie (groen gas) en het realiseren van verdienvermogen voor agrarische bedrijven. Het kabinet trekt 15 miljoen euro uit voor mestverwerkingstechnieken en mestexport. De helft van het budget gaat naar een subsidieregeling die dit stimuleert. Een half miljoen euro is voor de aanstelling van een mestgezant en 1,5 miljoen euro is gereserveerd voor het versnellen van vergunningverlening voor mestverwerking.

Dierwaardige veehouderij

Ook voor het nemen van maatregelen voor een dierwaardige veehouderij kiest het kabinet voor een realistisch tijdpad waarin concrete stappen gezet worden. Een onderdeel hiervan is het vervoer van dieren over lange afstanden. Dat wil het kabinet beëindigen. De regeringspartijen bekijken hoe ze dit gaan vormgeven als het niet volgens de geldende Europese dierenwelzijnseisen gerealiseerd en gehandhaafd kan worden. Verder wil het kabinet geen nationale koppen op Europese wetgeving en moet het verdienvermogen van boeren overeind blijven. Een onafhankelijke autoriteit gaat de voortgang toetsen op het gebied van dierenwelzijn. Voor het thema Dierwaardige veehouderij trekt het kabinet 1 miljoen euro uit. Dat is veel minder dan de 4,5 miljoen euro van afgelopen jaar.

Foto: Martijn Beekman / ministerie van Financiën

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer