Subsidieregeling+sluit+niet+aan+bij+toekomstvisie+kalversector
Nieuws

Subsidieregeling sluit niet aan bij toekomstvisie kalversector

Onlangs is door de minister van LVVN de subsidieregeling voor innovatie en verplaatsing gepubliceerd. Deze regeling voor piekbelasters sluit niet aan bij doelstellingen zoals vermeld in de toekomstvisie VealForward.

In die toekomstvisie zet de kalversector onder andere in op het toepassen van brongerichte technieken om stalemissies te verminderen. Deze zijn echter niet meegenomen in de subsidieregeling. In de lijst met beschikbare technieken voor de kalverhouderij staan alleen luchtwassers.

Gesprek op ministerie
Vorige week heeft Wim Brouwer namens de LTO-vakgroep Kalverhouderij een gesprek gehad op het ministerie waarin onder andere dit item kenbaar is gemaakt. Brouwer waarschuwt verder voor andere voorwaarden in de nieuwe subsidieregeling.

Zo is een voorwaarde voor subsidie bij innovatie dat het aantal dieren op de bedrijfslocatie de komende vijf jaar niet verhoogd mag worden. Daarnaast moet het altijd een combinatie van investeringen zijn: een investering gericht op emissiereductie, met een investering gericht op verbetering van de brandveiligheid of dierenwelzijn. Brouwer: “Verdiep je dus goed in alle voorwaarden.”

DLV Advies verwacht dat de verplaatsings- en innovatieregelingen beperkt zullen worden benut vanwege de strenge voorwaarden. Na toekenning van de subsidie, kan een veehouder die bijvoorbeeld in 2025 zijn investering doet en begin 2026 een vaststellingsverzoek indient, pas in 2031 weer het aantal dieren op zijn bedrijf laten stijgen. "Een forse beperking voor bedrijven die willen groeien", aldus DLV Advies.

Indienen aanvragen
De subsidieregeling staat open vanaf 21 oktober 2024 tot en met 9 januari 2025. Het beschikbaar gesteld bedrag is 60 miljoen euro. Veehouders kunnen naast bovengenoemde subsidiabele thema's ook kiezen voor investeringen in emissiereducerende technieken buiten de stal, zoals extra mestopslag en monomestvergisting. Het maximale subsidiepercentage is 80 procent. Het minimale bedrag is 25.000 euro en het maximale bedrag 600.000 euro per veehouderijlocatie. Deze subsidie wordt alleen toegekend op de aankoop en installatie van de technieken op de investeringslijst.

Voor meer informatie zie de website van RVO.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer