Aangeboden%3A+complete+stal
Nieuws

Aangeboden: complete stal

Door de uitkoopregeling LBV-plus bieden veehouders complete stallen aan. Een van hen is Gerard Romijn. De kalverhouder uit Stroe is 64 jaar en heeft geen opvolging. Hij biedt zijn complete stal te koop aan op deze website onder vraag&aanbod.

Voor de familie Romijn komt de regeling op een mooi moment. Want hoe lang moet je nog doorgaan als je geen opvolger hebt die het bedrijf wil overnemen. In de stal uit 2007 (en uitgebreid in 2010) kunnen 916 kalveren. Binnen de LBV-plus wordt 120 procent van de boekwaarde betaald, maar verbouwingen en vernieuwingen worden niet vergoed. Gerard: “Voor onze stal is het bedrag eigenlijk te laag, maar als we over een paar jaar stoppen, krijgen we helemaal geen vergoeding.”

Moeilijk proces
Stoppen is voor iedereen een moeilijk proces, weet Gerard. Ook voor hem. De positieve beslissing van RVO gaat hij komende week bevestigen door de overeenkomst ondertekend terug te sturen. Maar het blijft lastig. Nadat je je handtekening hebt gezet, moet de bestemming van het bedrijf gewijzigd worden en de natuurvergunning ingetrokken. “Als gemeentes en provincies niet opschieten, weet je eigenlijk niet waar je aan toe bent.” Gerard weet intussen dat hij een hal van duizend vierkante meter mag terugbouwen. Voor hem is dat het teken om verder te gaan.

Nadat RVO de overeenkomst ontvangen heeft, krijgen veehouders een voorschot van 20 procent. Als de dieren weg zijn en de mestputten leeg, wordt de definitieve waarde bepaald. Daarna volgt de bestemmingswijziging en het intrekken van de natuurvergunning. Als dit voor elkaar is, komt de tweede uitkering van 60 procent. De laatste 20 procent volgt als de stallen daadwerkelijk gesloopt zijn. Het gehele proces van bestemmingswijziging, vergunningen intrekken en slopen kan meerdere jaren duren. Voor sommige kalverhouders is de onzekerheid gedurende het traject de reden om af te haken.

In zijn geheel
Intussen heeft Gerard al meerdere telefoontjes gehad op zijn advertentie op vraag&aanbod op deze site. De muren van de stallen zijn gemetseld, die kan hij niet verkopen. Maar spanten, gordingen, isolatie, asbestvrije golfplaten en de complete inrichting inclusief voerkeuken en verwarming mogen weg. “We proberen de stal in zijn geheel te verkopen, in onderdelen blijf je heel vaak met spullen zitten.”

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer