Column%3A+stapjes+vooruit+zetten
Columns

Column: stapjes vooruit zetten

De ontwikkeling van ons bedrijf kenmerkt zich door steeds opnieuw stapjes vooruit te zetten. Langzaam kwamen we verder. Soms gaat het hard en soms hebben we het idee dat we stil blijven staan. Maar toch, als iemand ons 21 jaar geleden had verteld dat we het bedrijf zouden hebben zoals we dat nu hebben, had ik hard gelachen. Ons doel was een toekomstbestendig familiebedrijf, waarbij het werk is afgestemd op onze wensen. 

De kleine stapjes hebben ons verder gebracht dan we ooit gedacht hebben. Ons motto was en is: we denken dat we het kunnen. Leuk is te zien dat we dit motto ook terugzien bij onze kinderen. Onze oudste dochter gaat het huis verlaten en samen met haar vriend wordt er volop geklust. Met respect kijken we naar ze, naar de werkzaamheden die ze in korte tijd gedaan hebben, naast hun gewone baan. En ‘kan niet’ bestaat niet. Soms wordt er deskundige hulp ingeroepen voor advies, maar het zijn hun handen die het werk verrichten.

Ook bij de andere dochter die een pittige hbo-studie volgt voor logopedist, is inzet waar het om draait. Het komt haar niet aanwaaien, en soms zijn er momenten waarbij ze het liefst het bijltje erbij neergooit wegens een tegenvallend resultaat. Maar toch; ze zet haar schouders er weer onder, kijkt nog één keer achterom en gaat dan vol goede moed vooruit. Juist deze instelling gaat haar verder helpen in de toekomst. Bij vallen hoort opstaan, soms een kusje erop maar vooral doorgaan. Ik heb alle vertrouwen in haar.

Ook voor ons geldt het motto vallen en weer doorgaan. Steeds blijven we zoeken naar mogelijkheden om toch voor mekaar te krijgen wat we in ons hoofd hadden. Sinds kort weten we dat het ons gaat lukken met de al langer geplande verbouw van de stal. Niet op de manier die we ooit hadden gedacht (nieuwbouw), maar complete renovatie. Met mijn man en onze zoon zoeken we naar oplossingen. Bij mijn man zie ik het enthousiasme van jaren geleden weer terugkomen en bij onze zoon verandert er iets nu hij weet dat er weer een toekomst is. Hij is een kopie van zijn vader, zowel in uiterlijk als karakter.

Ondernemen is meer dan centen tellen. Het is zoeken naar kansen en vooral niet bang zijn voor tegenslag. De nieuwe stallen worden niet voorzien van allerlei extra’s. We kiezen voor gewoon. Maar als wij gewoon ons best blijven doen, weet ik zeker dat al onze toekomstige kalveren daar geen probleem mee hebben. We zijn in ieder geval blij met de nieuwe lichtpuntjes die we hebben gekregen, ook al weten we dat alles net wat anders loopt dan gepland en er altijd nieuwe ideeën komen.

Jaren geleden leek het ons leuk om kalfsvlees te verkopen. Ondertussen is dit gegroeid van een lade met hamburgers in de vriezer naar een heuse verkoopruimte met verschillende soorten kalfsvlees en producten uit de streek. Onze klanten vinden het verhaal achter de producten belangrijk. Dat hoeft geen uitgebreid pr-verhaal te zijn: betaalbaar en eerlijk zijn het uitgangspunt. Nieuwe plannen zijn alweer gemaakt. Zo blijven we stappen en stapjes vooruit zetten.

Evelien Smit
Trotse kalverhouder in Nieuweroord
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer