Ziektebeeld+blauwtong+anders+dan+in+2023
Nieuws

Ziektebeeld blauwtong anders dan in 2023

Het aantal blauwtongbesmettingen blijft toenemen. Op 1 augustus zijn er volgens de NVWA 1.408 positieve meldingen: 1044 zijn er bevestigd met een PCR-test, 364 gevallen zijn gemeld met een positief ziektebeeld. Dit ziektebeeld is dit jaar wel anders dan in 2023.

Op de door Royal GD onderzochte schapenbedrijven en melkveebedrijven is een ander klinisch beeld te zien dan tijdens de epidemie in 2023. GD volgt acht schapenbedrijven en twee rundveebedrijven waar is gevaccineerd en recent BTV-3 is aangetoond. Op de acht schapenbedrijven wisselt het verloop van de infectie sterk per bedrijf.

Kreupele schapen
Kreupelheid is veruit het meest geziene verschijnsel. De karakteristieke beschadigingen in de bek worden nauwelijks gezien. Opvallend is dat in de geobserveerde koppels de meeste schapen ondanks ziekte de eetlust behouden en doorgaans na enkele dagen weer opknappen. Vorig jaar was de sterfte gemiddeld 4,5 procent in geïnfecteerde koppels binnen de eerste week na infectie. De sterftepercentages op de door GD onderzochte schapenbedrijven liggen tot nu toe aanzienlijk lager.

Op de schapenbedrijven speelt meer dan alleen blauwtong. Er zijn ook ernstige infecties met haemonchose (rode lebmaagwormziekte) vastgesteld, bij zowel jonge als volwassen dieren.

Minder melk
Het beeld op de twee melkveebedrijven is een forse melkproductiedaling en koorts. Daarnaast worden rode neuzen, speekselen en neusuitvloeiing gezien. Het algemene beeld is dat de verschijnselen milder zijn dan vorig jaar. Er zijn vooralsnog weinig ernstig zieke dieren waargenomen en heftige kreupelheid is op deze bedrijven nog niet gezien. Op bezochte rundveebedrijven knappen de dieren relatief snel weer op, maar er raken ook nog steeds nieuwe dieren besmet.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer