Kalverimport+flink+gedaald
Nieuws

Kalverimport flink gedaald

De import van kalveren ligt in de eerste helft van 2024 ruim 5 procent onder het niveau van 2023. Dit jaar zijn er 389.800 kalveren aangekocht vanuit het buitenland. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 410.300.

Wanneer de importcijfers van RVO gecorrigeerd worden voor de aanvoer van oudere Duitse kalveren (waardoor er in de eerste twee weken van 2023 nauwelijks Duitse kalveren naar Nederland zijn gekomen) is de import zelfs gedaald met 10 procent.

Import Oost-Europa beperkt
Opvallend is verder dat de import uit Oost-Europa en de Baltische staten vrijwel verdwenen is. Vorig jaar kwamen er nog 7.500 kalveren vanuit het oosten naar Nederland (1,8 procent van de totale import). Dit jaar zijn dat slechts twee vrachten (0,1 procent van de totale import).

Ook het aantal kalveren uit Ierland ligt met 76.300 stuks bijna 30 procent lager dan de 104.800 van vorig jaar. Uit naburige landen komen juist meer kalveren: België +5.000 stuks en Duitsland +15.000 stuks. Als deze trend zich doorzet komt over geheel 2024 drie op de vier importkalveren uit Duitsland.

Vijf herkomstlanden
Feitelijk zijn er op dit moment nog maar vijf herkomstlanden waaruit Nederland kalveren importeert. Naast Duitsland, België en Ierland zijn dat Luxemburg en Denemarken. De gemiddelde reisafstand van de ingevoerde kalveren ligt daarmee fors lager dan voorheen.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer