Tweede+R%26O+weer+verplicht+voor+transport+uit+Duitsland
Nieuws

Tweede R&O weer verplicht voor transport uit Duitsland

In verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een Duits varkensbedrijf, moeten lege en geladen vervoermiddelen voor evenhoevigen uit Duitsland, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

De maatregel wordt weer ingevoerd nu er in de Noord-Duitse district Vorpommern-Greifswald op 5 juni een uitbraak is geconstateerd met AVP. De uitbraak heeft plaatsgevonden op een bedrijf met vleesvarkens. Het is de eerste AVP-uitbraak op een Duits varkensbedrijf dit jaar. Vorpommern-Greifswald ligt in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Sinds februari 2022 is Mecklenburg-Voorpommern AVP-vrij.

Virus laait op
Het lijkt er op dat het virus in Duitsland weer oplaait. Iets zuidelijker in de regio Saksen (tegen de Poolse/Tsjechische grens) zijn de laatste week achttien nieuwe besmettingen van wilde zwijnen gemeld. Ook in Polen worden besmette wilde zwijnen aangetroffen. De helft van alle meldingen komt uit het noordwesten van Polen in de provincies West-Pommern en Pommern).

Andere landen
De ingestelde R&O-verplichting is al in werking voor vervoermiddelen van evenhoevigen die terugkeren of komen uit andere hoogrisicolanden voor AVP, namelijk: Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen en Roemenië.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer