%E2%80%98Hopen+dat+China+snel+weer+open+gaat%E2%80%99
Nieuws

‘Hopen dat China snel weer open gaat’

Na 35 jaar neemt Frans van Dongen afscheid als lobbyist van de vleessector in Brussel. Nog één keer duidt hij de actuele situatie op de internationale kalfsvleesmarkt.

Na de uitbraak van blauwtong in Nederland, loopt de export naar China lastig. Wat is er aan de hand?
“Voor China spelen twee zaken: in februari 2023 is er in Nederland een milde, atypische, BSE-variant aangetroffen bij een kadaver van een koe. Daar kwam de uitbraak van blauwtong in september 2023 overheen. China hanteert het voorzorgprincipe. Ze willen zeker weten dat de import van vlees geen negatieve gevolgen heeft voor het land en hun voedselveiligheid. De overheid is voorzichtig geworden na verschillende voedselschandalen in dat land. Na een bezoek van een delegatie uit China aan Nederland onlangs, is de BSE-ban weer voorbij. Maar vanwege blauwtong kan er nog steeds geen kalfsvlees naar China. Voor het Nederlands kalfsvlees is dat jammer. We zijn twee jaar geleden gestart met een promotiecampagne en VanDrie Group was het aantal klanten aan het uitbreiden. Dan wil je geen importstop. Er is in China gelukkig een kleine voorraad aangelegd, maar daar raken we snel doorheen. We hopen dat het land dit jaar weer opengaat.”

Ook de export naar de Verenigde Staten loopt stroef. Hoe komt dat?
“In de Verenigde Staten hebben we te maken met een exportquotum dat beperkend is. De VS is een grote importeur van rundvlees, met name voor hun hamburgerindustrie. Grote exporterende landen zoals Australië en Argentinië hebben een eigen exportquotum met de VS. In Europa moeten wij het doen met een restquotum. Vanaf begin vorig jaar zit Brazilië, dat ook afhankelijk is van dat restquotum, ons danig in de weg. Dat land parkeert aan het einde van het jaar een boot voor de haven in New York en als in januari de quota weer worden opengesteld, duwen ze dat restquotum in een keer vol. Alles wat wij daarna naar de VS willen exporteren, gebeurt met een importheffing van 24 procent. Dit was in het verleden 100 procent, dus we zijn er al op vooruit gegaan. We hebben geluk dat de dollar hoog staat ten opzichte van de euro. Daardoor zijn producten uit Europa relatief goedkoop.”

Waarom heeft de EU geen eigen exportquotum met de VS?
“Vanuit de Nederlandse vleessector willen we dat wel. We trekken zelfs samen op met Ierland, dat ook een sterke exportpositie heeft. Maar een eigen quotum is wel lastig. Als de EU dit vraagt, verwacht de VS meteen een tegenprestatie. Gezien de handelsperikelen uit het verleden, waarbij de EU vlees uit de VS weerde vanwege hun hormoonbeleid, gaat de EU de huidige afspraken niet heroverwegen. Die doos van Pandora maakt de EU nu niet openen.”

Hoe belangrijk zijn China en de Verenigde Staten voor de kalfsvleessector?
“Export buiten de EU is sowieso belangrijk voor een goede vierkantsverwaarding. Producten die in Europa minder gegeten worden, doen het goed in China. Van de andere kant stimuleert export ook de prijs binnen Europa omdat het aanbod hier afneemt. Het breed afzetten van kalfsvlees draagt dus bij aan het financiële rendement van de sector.”

Welke kansen liggen er voor kalfsvlees?
“Op dit moment hebben we een promotiecampagne lopen in China en Korea en in de Verenigde Staten en Canada. Die in China eindigt dit jaar en die in de VS volgend jaar. In de VS zie ik zeer goede mogelijkheden voor kalfsvlees. We zijn al gegroeid van duizend naar vijfduizend ton per jaar. Het land kent vanuit het verleden het product kalfsvlees, dat is een groot voordeel. De VS had een redelijk grote eigen sector, maar die is gedecimeerd. Kansen liggen er bijvoorbeeld in de hamburgermarkt. Dat is daar een gigamarkt: van de gewone McDonald’s burger tot een luxe gourmetburger. Het zijn allemaal beefburgers. Maar ik zie ook mogelijkheden voor vealburgers. Daar geloof ik in. Al krijgen we maar 0,001 procent van de markt; daar zijn we al heel blij mee.”

En China?
“In China is kalfsvlees nieuw; mensen kennen het product niet. Wij zijn het enige land dat daar promotie doet, op dit moment met een campagne met EU-geld. Het hangt dus allemaal van ons af. We kunnen niet in de slipstream van anderen meeliften. De groeicijfers van kalfsvlees in China laten een mooi resultaat zien, maar het is wel jammer dat er op dit moment niets naar toe kan. In mei is de Sial-beurs in Shanghai geweest. Daar zijn weer mooie prospects uit naar voren komen. Maar dan moet het land wel weer opengaan voor kalfsvlees om hier een vervolg aan te geven.”

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer