Stemming+Wet+dieren%3A+slechtste+scenario+afgewend
Nieuws

Stemming Wet dieren: slechtste scenario afgewend

Vandaag stemde de Tweede Kamer over de wijziging van de Wet Dieren. Het onwerkbare amendement Vestering uit 2021 wordt weliswaar aangepast, maar het nieuwe voorstel van demissionair minister Adema haalde het niet. De Tweede Kamer koos voor een tussenweg.

Door het aannemen van het amendement van Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) komt er een aangepaste invulling in de wet over de intrinsieke waarde van het dier en worden ingrepen zonder diergeneeskundige noodzaak afgebouwd. Ook worden ontwerpprincipes voor het bedrijfsmatig houden van dieren vastgelegd maar komen er geen vaste normen in de wet. Naast het amendement van De Groot/Van Campen is het voorstel van Pieter Grinwis (ChristenUnie) aangenomen. Hierin worden investeringen die leiden tot een dierwaardige veehouderij toegevoegd aan te financieren maatregelen vanuit het Transitiefonds.

Eerste stappen gezet
“De eerste stappen naar meer dierwaardigere veehouderij zijn vandaag gezet”, zegt Jeannette van de Ven van LTO Nederland. “Maar eerst zal ook de Eerste Kamer de wetswijziging moeten goedkeuren voordat het onuitvoerbare amendement Vestering écht uit de wet is.” Tijdens de stemming over de Wet dieren werd een amendement van de Partij voor de Dieren verworpen waarin de partij wél strikte normen wilde vastleggen voor het bedrijfsmatig houden van dieren. De PVV stemde (op Dion Graus na) tegen, evenals de andere beoogde coalitiepartijen (BBB, VVD en NSC) en CDA.

Met de aangenomen amendementen lijkt er vooral richting gegeven te worden naar waar de veehouderij in 2040 moet staan, met redelijke overgangstermijnen en het uitgangspunt dat noodzakelijke investeringen terug te verdienen zijn. Uiteindelijk moet het nieuwe kabinet afspraken maken om invulling te geven aan de randvoorwaarden, zoals de benodigde financiën en vergunningverlening. Van de Ven vindt het verder belangrijk dat er geen jaartallen in de wet komen te staan. De invulling naar meer dierwaardige veehouderij moet volgens haar stapsgewijs gebeuren in een privaat-publieke samenwerking, met private borging in de kwaliteitssystemen en vervolgens in wetgeving om achterblijvers mee te krijgen. 

Dierwaardige veehouderij
Parallel aan dit wetsproces zullen de activiteiten om te komen tot een convenant dierwaardige veehouderij opnieuw invulling krijgen. Dit is ook door een aangenomen motie bevestigd. Het convenant was een afspraak uit het oude coalitieakkoord maar vanwege de val van het kabinet in 2023 en de moeizame gesprekken tussen sector en Dierenbescherming zijn deze gesprekken gestopt. Het is de bedoeling dat de gesprekken hervat worden en dat de gemaakte afspraken in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) worden vastgelegd.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer