PVV+blijft+onduidelijk+over+Wet+Dieren
Nieuws

PVV blijft onduidelijk over Wet Dieren

Ook in het debat van maandag 11 maart laat de PVV zich niet uit over haar stemgedrag bij het aanpassen van de Wet dieren.

De grootste partij in de Tweede Kamer kan doorslaggevend zijn, maar doordat de fractie meer dan verdubbeld is, wil de PVV nog niet aangeven welk voorstel zij steunt. 

Verschillende voorstellen
In het debat over aanpassingen in de Wet Dieren zijn er door partijen verschillende voorstellen gedaan. Onder andere door PvdD, D66 en VVD, SGP en CDA en ChristenUnie. Daarnaast ligt er het initiële voorstel tot wetswijziging van landbouwminister Piet Adema. Volgens het ANP geeft D66-Kamerlid Tjeerd de Groot toe dat hijzelf niet met een eigen wijzigingsvoorstel was gekomen "als er een duidelijke positie van de PVV was geweest". In het debat uitten vooral GroenLinks-PvdA en de SP hun frustratie over het uitblijven van een standpunt van de PVV. De PvdD vreest dat het "kiezen tussen twee kwaden" wordt als de grootste partij haar voorstel niet steunt.

PVV-Kamerlid Dion Graus zat het debat met de landbouwwoordvoerders voor. Na de kritiek hield hij tegenover andere Kamerleden vol: "Ik kan nu niets zeggen, allerlei amendementen gaan er rond, en ik moet met de fractie overleggen. Ik ben niet de PVV, ik ben een deel van de PVV." Hij weet nog niet hoe de verhoudingen liggen in zijn nieuwe fractie, gaf hij aan.

Conservatieve geluid
Graus benadrukte dat zijn partij in 2021 nog wel voor het voorstel van Vestering stemde. Maar andere Kamerleden wijzen op het conservatievere geluid dat zijn partijgenoot Jeanet Nijhof-Leeuw vorige week liet horen. "Wij willen dat iedereen kan boeren op de manier dat ze dat zelf kunnen doen", aldus het Kamerlid dat sinds kort landbouwwoordvoerder is van de partij. Graus lijkt dan ook al voor te sorteren op een andere koers van zijn fractie. "Sommige dingen kunnen gaan veranderen, en daar kan ik niets aan doen." Op 19 maart stemt de Kamer over de voorstellen.

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer