Dierenbescherming+wil+naast+elektrakeuring+ook+compartimentering
Nieuws

Dierenbescherming wil naast elektrakeuring ook compartimentering

De Dierenbescherming maant demissionair minister Adema tot het nemen van meer maatregelen om het aantal stalbranden te verminderen.

Begin janauri heeft LNV-minister Adema een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd voor het terugdringen van stalbranden. Het betreft ontwerpregels voor periodieke keuringen van elektra- en zonnestroominstallaties en jaarlijkse brandveiligheidskeuring van veestallen.

Om de vijf of drie jaar
Voor kalverhouders houdt dit in dat ze elke vijf jaar een elektrakeuring moeten laten uitvoeren, vergelijkbaar met wat nu al in de voorschriften van Vitaal Kalf staat. Zijn er meer dan duizend kalveren aanwezig in één inrichting dan wil de minister dat er elke drie jaar een keuring van elektra- en zonnestroominstallaties gaat plaatsvinden. In de kalverhouderij betreft dit laatste 350 van de 1.500 locaties. Omdat kortsluiting in elektrische installaties de meest voorkomende oorzaak is van stalbranden, concentreert Adema zich in zijn wetsvoorstel specifiek op dit thema.

De Dierenbescherming verwacht echter dat het nog jaren kan duren voor het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer is en van kracht wordt, terwijl de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in 2021 een rapport heeft uitgebracht met meer maatregelen dan elekatrakeuringen. Een belangrijk ander item is volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming compartimentering van technische ruimten in veestallen en een maximum aantal dieren per brandcompartiment.

"Nu geldt sinds 1 april 2014 voor nieuwbouw van veestallen dat deze van een minstens zestig minuten brandwerende schil voorzien moeten zijn. Maar de meeste stallen zijn van vóór die datum en het gaat nog jaren duren voor deze door nieuwbouw zijn vervangen." Ter versnelling is volgens Van den Berg een wettelijke verplichting nodig.

Bouwregelgeving
Op dit moment laat de bouwregelgeving stalcompartimenten toe van 2.500 meter zonder extra brandveiligheidsvoorschriften. Bij een stalbrand met kalveren gaat het in dat geval om zo'n duizend dieren die dan alsnog reddeloos verloren, constateert Van den Berg. Hij wil dat het aantal dieren per compartiment gehalveerd wordt.

Minister Adema stelt als beleidsdoel een halvering van het aantal dierlijke slachtoffers door stalbranden in 2026 ten opzichte van 2020. Met alleen elekrakeuringen wordt dat doel volgens Van den Berg niet gehaald.

In 2022 vonden er 42 stalbranden in ons land plaats. Bij achttien daarvan was sprake van dierlijke slachtoffers. Hierbij kwamen ruim 130.000 dieren om. Dat het aantal zo hoog uitvalt, komt doordat er ook enkele pluimveebedrijven getroffen zijn, in tegenstelling tot 2021 toen er met 35 stlabranden 'slechts' 6.915 dierlijke slachtoffers waren. In 2020 waren er 54 stalbranden met ruim 108.000 dierlijke slachtoffers.

Agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  5° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
Meer weer