Veel+positieve+energie+op+jaarvergadering+VVK+en+themamiddag
Nieuws

Veel positieve energie op jaarvergadering VVK en themamiddag

Ondanks de grote onzekerheid over de veehouderij in Nederland, was de VVK-jaarvergadering en themamiddag op vrijdag 3 februari 2023 in Apeldoorn doordrenkt met veel positiviteit. Onder het motto ‘met een gezond kalf en een gezonde boer naar een gezonde toekomst’, werd er flink gediscussieerd. Zowel het aantal deelnemers (170), de goede sfeer én de sprekers brachten veel positieve energie.

Dagvoorzitter Frank Mandersloot gaf aan vooral vooruit te willen kijken naar wat wel mogelijk is en daar samen de aandacht en energie op te zetten. Dierenarts Ruben Tolboom sloot zich daarbij aan. Als vrijwilliger van de stichting Zorg om boer en tuinder komt hij op veel bedrijven waar een mentale zorgvraag ligt. Hij constateert dat veehouders allerlei adviseurs hebben die hen bijstaan bij technische aspecten van het bedrijf, maar op mentaal vlak is dat nihil.

Toch vindt hij dat communicatie belangrijk is voor een succesvol familiebedrijf. Elke ondernemer loopt op bepaalde momenten in zijn carrière tegen zaken aan die stress kunnen veroorzaken. De ondernemer krijgt hierdoor het gevoel dat hij de grip op zijn bedrijf verliest. Dit kan komen door financiële onzekerheden, een onzeker toekomstperspectief of bijvoorbeeld een zwakke onderhandelingspositie. Veehouders zijn gewend deze stressfactoren letterlijk weg te werken in de stallen, maar praten met vertrouwenspersonen is volgens hem op dat moment veel belangrijker. Door te praten wordt het maken van de juiste keuzes eenvoudiger.

Een peiling in de zaal leerde dat het ontbreken van toekomstperspectief door de huidige wetgeving de meeste zorgen geeft (88% van deelnemers). Toch zitten veel van de aanwezige kalverhouders in de zaal op het mentale kantelpunt dat ze de huidige situatie accepteren als realiteit en weer kijken naar mogelijkheden en kansen. Een derde deel zit echter nog in de fase van woede en wantrouwen richting de overheid. Om mentaal gezond te blijven, adviseert Tolboom veel te praten met familie, personen uit de omgeving, kerk, bedrijfsadviseurs of specifieke coaches op het mentale vlak. Ook een goede werkplanning en structuur helpen om ruimte in het hoofd te creëren zodat de ondernemer betere keuzes kan maken voor zijn bedrijf.

Om inhoud te geven aan het onderdeel ‘een gezond kalf’ hielden de dierenartsen Bjorn Roelofs (Dierenkliniek Den Ham) en Niels Geurts (DAP Thewi) een lezing over coccidiose en salmonella. Coccidiose treedt vooral op als kalveren drie weken oud zijn. De veroorzaker is een darmparasiet. Eén eitje (oöcyt) kan binnen acht tot achttien dagen 30 miljoen nieuwe oöcyten geven. De besmetting gaat dus zeer snel. Een behandeling met Vecoxan kan baten. Wel moet dit middel in een vroeg stadium gegeven worden (op drie weken leeftijd) zodat de darmen nog niet zijn aangetast door de parasiet.

Wat betreft de darmzieke salmonella kan geconcludeerd worden dat deze aan een opmars bezig is. Na een dip in het aantal besmettingen in 2021, waren er in 2022 juist veel meer besmettingen binnen de praktijk van Thewi. Vaccineren tegen salmonella op probleembedrijven kan hiervoor een oplossing zijn. De vaccinatie moet dan de eerste week na binnenkomst plaatsvinden. Niet alleen de sterfte onder kalveren daalt, ook het aantal dierdagdoseringen neemt af en kalverhouders hoeven minder vaak tweedekeusmiddelen toe te passen en al helemaal geen derdekeusmiddelen.

Klaas de Jong, operationeel directeur bij Royal Aware, sloot de dag af. Zijn enthousiaste verhaal gaf een verfrissend beeld op de kansen en mogelijkheden voor de veehouderij in Nederland. Als er met een andere blik naar de huidige wetten en regels gekeken wordt, is er nog veel mogelijk voor de Nederlandse veehouderij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer