BSE-communicatie NVWA erg onhandig
Slachterijen zijn niet te spreken over de communicatie van NVWA inzake de BSE-besmetting deze week.
Kort na de bekendmaking van van de BSE-besmetting rond woensdagmiddag 1 februari stapelden de vragen van afnemers zich op en was er terughoudendheid bij bestellingen. Die middag werd er serieus rekening gehouden met lagere prijzen. Later op de dag kwam het bericht dat het om de mildere atypische variant ging. De vraag die bij slachterijen overblijft is waarom de NVWA niet in één keer het verhaal van de atypische variant naar buiten heeft gebracht. Er zat immers maar een paar uur tussen beide berichten. Het is volgens enkele een meer dan onhandige manier van communiceren.
Wat betreft de verkoop van kalfsvlees, liep het deze week uiteindelijk toch nog goed. Het slachtaanbod van blank kalfsvlees kon mooi afgestemd worden op de vraag. Hierdoor blijft de prijs van 6,30 euro per kg overeind. Deze strategie willen slachterijen zolang mogelijk handhaven. Een overaanbod heeft immers negatieve gevolgen voor de prijsvorming die dan direct onder kostprijs komt te liggen. Wetende dat invriezen van vlees bij deze hoge prijsniveaus geen optie is, is evenwicht creëren tussen vraag en aanbod de beste tactiek.
Jong rosé blijft voor levering komende week op 5,20 euro per kg. Een deel van dit vlees kan ook in het segment blank verkocht worden zodat het gemiddelde rendement op het rosévlees goed is. In de markt van oud rosé is de spreiding groot. Prijzen voor levering komende week liggen tussen de 5,00 en 5,15 euro per kg. Wel moet er opgemerkt worden dat inkopende runderslachterijen een hogere prijs berekenen voor het slachten van de dieren die pas achteraf verrekend wordt. Dit zorgt er voor dat de werkelijke opbrengstprijs 10 tot 20 cent lager ligt in vergelijking met een kalverslachterij. De Kalverhouder houdt voor levering komende week een notering aan van 5,07 euro per kg. De prijzen van starters zijn aan de onderkant verder weggezakt. Gemiddeld worden er (af stal) prijzen betaald van 350 tot 360 euro per stuk.
De jonge kalveren zijn duurder geworden. Het aanbod van Duitsland komt weliswaar goed op gang, maar samen met Nederland is het totale aanbod niet overdreven groot. De Ierse kalveren zouden de stijgende tendens van de nuka's kunnen verbreken. De verwachting is dat deze dieren vanaf half februari in Nederland komen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland