Stem+op+het+Beste+Idee+van+2022
Nieuws

Stem op het Beste Idee van 2022

Na twee jaar organiseert De Kalverhouder wederom ‘Het beste idee’: een wedstrijd waarin de redactie op zoek gaat naar het beste idee voor de kalverhouderij van de afgelopen twee jaar.

Er kan gestemd worden op de genomineerden via de website www.dekalverhouder.nl/peilingen vanaf vrijdag 9 december tot en met donderdag 29 december 2022. Op vrijdag 30 december 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt. Het idee dat de meeste stemmen heeft gekregen wint de competitie en ontvangt, naast de nodige publiciteit, een mooi aandenken. De nominaties zijn:

1- Laadtalud voor diervriendelijk laden van kalveren
In zijn tijd als chauffeur deed Mechiel Schakel veel ervaring op in het kalvertransport. Daarbij groeide het besef dat het beter kon: vlotter en diervriendelijker. Nu hij zelf kalverhouder is, brengt Mechiel zijn ideeën in de praktijk. Hij bouwde in een zeecontainer een hydraulisch in hoogte verstelbaar laadtalud. Hierdoor lopen de kalveren over een afstand van ruim veertien meter geleidelijk omhoog. Het stijgingspercentage is vijf à zes procent, terwijl dit bij een normale laadklep circa dertig procent is. De laadvloer in de container is van beton, zodat het laden zo weinig mogelijk geluid geeft. Het vloeroppervlak is voorzien van een profiel om de kalveren voldoende grip te geven. De vloer is in hoogte verstelbaar om zo naadloos aan te kunnen sluiten bij de veewagen. Voor gebruik in de nacht is de container voorzien van voldoende licht.



2- Stalemissie beperken met opvang van mest in ammoniakarme vloeistof
Stalemissie beperken door mest op te vangen in ammoniakarme vloeistof. Dat is het stalsysteem dat Bennie Ottink ontwikkelt op zijn kalverbedrijf in Groenlo (Gld). De ammoniakarme vloeistof in de kelder heeft een bufferende werking. Dit betekent dat het water in een bepaalde mate ammonium kan opnemen, zonder dat het als ammoniak vrijkomt in de lucht. Pas als de hoeveelheid mest in het water te hoog wordt, ontstaat ammoniak. Op dat moment wordt de mestkelder leeggespoeld door een stop uit de keldervloer te halen waarna het water met de mest vanzelf wegstroomt naar een afgesloten kelder onder de centrale gang. De mest wordt op het bedrijf van Ottink verder verwerkt tot een dikke fractie en loosbaar (ammoniakarm water). Een deel van dit water wordt weer in de mestkelder gebracht waarna de cyclus opnieuw begint. Dit systeem is toepasbaar in bestaande stallen.



3- Mobiele emmerwasser met hoge capaciteit
Het schoonmaken van de emmers van kalveren is een tijdrovende klus. Dat het ook anders kan Mechiel Schakel met zijn tweede idee: de mobiele wasautomaat. Hiermee kan één persoon honderden emmers per uur wassen. De kalverhouder vond de oplossing van het emmerwassen in een tweedehands wasmachine voor bakkerijkratten. Hij bouwde de krattenwasser om tot een mobiele installatie met een wascapaciteit van vierhonderd emmers per uur. Er zit een lopende band in het systeem. De vuile emmers gaan de wasstraat in, worden van boven en onder gewassen met warm water en een reinigingsmiddel, waarna beide kanten ook nog eens gedroogd worden. “De schone droge emmers worden automatisch tot vijftien emmers opgestapeld. Schakel verhuurt de wasser aan andere kalverhouders. De wasser heeft een eigen aggregaat en is geschikt voor alle soorten emmers.



4- Hittestress tegengaan met nevelkoeling
Stallen op warme dagen koelen door water onder hoge druk te vernevelen. Dat is het idee van Installatiebedrijf Winkoop en Zn. Met deze techniek daalt de staltemperatuur op warme dagen met ongeveer 5 graden. De werking is simpel. Naast nozzles en een dunwandige rvs-buis die bijvoorbeeld aan de lichtleiding bevestigd wordt, hangt er een hogedrukpomp die is aangesloten op de waterleiding. De hogedrukpomp brengt het water op een druk van 70 bar waarna de nozzles een fijne nevel verspreiden. Om het koeleffect te maximaliseren is één nozzle per 15 vierkante meter staloppervlak noodzakelijk. Elke nozzle geeft op vol vermogen 0,075 liter per minuut (4,5 liter per uur). Het optimale koeleffect ontstaat als de nevel verdampt en de zeer fijne waterdeeltjes zich door de stal verspreiden. De waterdamp in de lucht wordt vervolgens afgevoerd door de ventilatoren.



5- Speenbak met handig kantelsysteem
Op het melkveebedrijf staan kalveren overwegend aan een speenemmer. Eenmaal op het kalverbedrijf steken ze bij de eerste voerbeurten de kop omhoog, op zoek naar een speen, terwijl de warme melk beneden in de emmer staat. Enjoy Calf Feeding heeft een speenbak ontwikkeld met een kantelsysteem. In de speenbak kan 35 liter melk en er zitten zes spenen aan. De bak wordt aan het voorhek van het hok gehangen via een speciale adapter. Hiermee is het mogelijk om de bak na het voeren op de kop te hangen zodat kalveren er niet bij kunnen en de laatste druppels melk uit de bak stromen. Enjoy Calf Feeding verwacht dat de populariteit van de speenbak toeneemt als kalveren langer op het melkveebedrijf blijven. Ze hebben dan minder lang melk nodig op het kalverbedrijf zodat kalverhouders niet hoeven investeren in een automatisch melksysteem.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
  • Woensdag
    10° / 6°
    5 %
Meer weer