NVWA+onderzoekt+nieuwe+methoden+voor+monstername
Nieuws

NVWA onderzoekt nieuwe methoden voor monstername

De NVWA is een onderzoeksproject gestart naar nieuwe dier- en gebruiksvriendelijke monsternametechnieken die een betrouwbaar beeld geven over de voedselveiligheid.

Bij de monitoring van mogelijke restanten van diergeneesmiddelen in kalveren worden tijdens NVWA-controles urine- of haarmonsters genomen. Deze monsternametechnieken zijn arbeidsintensief en kunnen overlast en stress bij dieren veroorzaken. Om deze reden is de NVWA een onderzoek gestart naar alternatieve technieken, onder andere met speeksel-, mest- en veegmonsters.

In 2020 zijn door Wageningen Food Safety Research (WFSR) onder gecontroleerde omstandigheden meerdere alternatieve monsternametechnieken getest. Enkele lijken zeer belovend. Daarom wil de NVWA het onderzoek voortzetten op praktijkbedrijven. Het doel: verschillende monsternametechnieken met elkaar vergelijken. Als uit dit onderzoek blijkt dat de alternatieve technieken net zo betrouwbaar zijn als de bestaande, zal de controle-instantie daar in de toekomst mogelijk naar overstappen.

Naast het voorkomen van overlast en stress bij dieren, hoopt de NVWA dat deze nieuwe technieken ook gebruiksvriendelijker zijn voor de monsternemer en zowel kalverhouder en monsternemer tijd besparen. Het project wordt uitgevoerd door Wageningen Food Safety Research (WFSR). Een onderdeel van het onderzoek zijn bedrijfsbezoeken en monsternames. Hiervoor wordt een medewerker van de Gezondheidsdienst voor Dieren ingeschakeld.

Voor het onderzoek worden aselect honderd kalverenbedrijven geselecteerd, zowel blank als rosé. Het onderzoek richt zich op de jongste kalveren op het bedrijf, hiervan worden speeksel- en haarmonsters genomen en veegmonsters van de rug van het kalf. Daarnaast worden er mest- en veegmonsters van de wand van een hok genomen. De monsternemer zal ook ID-nummers van de bemonsterde kalveren noteren en vragen stellen over antibioticagegevens.

Monsters en gegevens worden uitsluitend gebruikt voor dit onderzoek en zijn anoniem voor de onderzoekers van WFSR. De NVWA benadrukt dat de gegevens en resultaten niet kunnen en niet zullen worden gebruikt voor handhaving. Wel ontvangt een kalverhouder een terugkoppeling van de algemene resultaten uit dit onderzoek. Vanaf 10 november 2021 maakt de Gezondheidsdienst voor Dieren telefonisch afspraken met geselecteerde kalverbedrijven.

Brancheorganisatie SBK verwacht dat bij een positieve uitkomst van dit onderzoeksproject de alternatieve monsternametechnieken ook ter beschikking komen voor de sectorale kwaliteitscontroles uitgevoerd door SKV.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer