Minder+ondereind+en+meer+groei+met+duurder+melkpoeder
Nieuws

Minder ondereind en meer groei met duurder melkpoeder

Omdat opbrengstprijzen onder druk staan sinds de coronacrisis, kiezen leveranciers vaker voor goedkope melkpoeders. Maar dragen deze bij aan een beter economisch rendement? Nee, zegt Trouw Nutrition na onderzoek.

In het onderzoek zijn de twee melkpoeders gebruikt: één met goedkopere grondstoffen op basis van weigrondstoffen en één met duurdere grondstoffen met 25 procent magere melkpoeder.

De groep kalveren die melkpoeder kreeg met duurdere grondstoffen bleek bij aanvang gemiddeld 1,3 kg lichter dan de kalveren van de groep met de goedkopere grondstoffen. Na 28 dagen op het bedrijf had de groep met de dure grondstoffen hun collega’s uit de andere groep ingehaald met een significant hogere groei van 135 gram per dag.

Het gemiddelde lichaamsgewicht van de ‘duur’ gevoerde groep lag nu 2,4 kg boven die van de ‘goedkoop’ gevoerde groep. De hogere groei blijkt onafhankelijk van het startgewicht van de kalveren. Zowel in de gewichtscategorie kleiner dan 54 kg, 54 tot 56,5 kg, 57 tot 60 kg en groter dan 60 kg, was het groeiverschil gelijk.

Gemiddeld hielden de kalveren deze groeivoorsprong vast na het spenen. Op het tweede weegmoment op dag 75 na aankomst was de groeivoorsprong van de groep met de dure grondstoffen met 0,5 kg gestegen naar 4,2 kg. Omgerekend naar daggroei presteerde de duur gevoerde groep 55 gram per dag beter.

Nog opvallender was de spreiding van de groei binnen de twee groepen op dag 75. Trouw Nutrition heeft de spreiding meegenomen van 50 procent van de kalveren uit elke groep. De lichtste 25 procent en zwaarste 25 procent vallen buiten de gekleurde box in onderstaande grafiek om individuele resultaten van de 142 kalveren niet te zwaar door te laten wegen. Van 50 procent van de kalveren lag het lichaamsgewicht in de goedkoop gevoerde groep tussen 112 en 140 kg, en van kalveren uit de duur gevoerde groep tussen lag dat tussen 118 tot 140 kg.

Er komt dus meer ondereind in een koppel wanneer de kalveren voer van goedkopere grondstoffen krijgen voorgeschoteld. In de goedkoop gevoerde groep was 30 procent van de kalveren lichter dan 115 kg, terwijl in de duur gevoerde groep slechts 15 procent van de kalveren dat was.

Het startgewicht blijkt een rol te spelen in de mate waarin de kalveren hun groeiachterstand kunnen compenseren. De zwaarste kalveren uit de groep van de goedkopere grondstoffen, vreten waarschijnlijk meer muesli en ruwvoer waardoor ze in de periode na 28 dagen harder groeien. Van de andere kant betekent dit ook dat lichtere kalveren veel meer gebaat zijn bij een betere kwaliteit melkpoeder dan zwaardere kalveren.

Ook blijkt dat de dure groep de helft minder antibiotica nodig gehad heeft rondom dag 35. Los van de medicijnenkosten ligt het financiële rendement van de groep met de dure grondstoffen 3,46 euro hoger op basis van extra vleesopbrengst. Wanneer gerekend wordt met de uitbetaling van de overkilo’s is het rendement van de groep met de dure grondstoffen 1,93 euro per starter hoger.




Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    12° / 11°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer