Slachtkosten+oud+ros%3F+met+kwart+omhoog
Nieuws

Slachtkosten oud ros? met kwart omhoog

VanDrie Group heeft eind 2019 de slachtkosten voor oud rosé met 5 euro per stuk verhoogd (tot ruim 23 euro per kalf). Lochimex/Pet heeft dit voorjaar de slachtkosten verhoogd, eveneens met 5 euro. Het toenemend aantal afkeuringen bij oude rosés is de belangrijkste reden van de verhoging.

Bij de categorie oud rosé ligt het aantal afkeuringen tussen 0,5 en 1 procent, met uitschieters op individuele bedrijven tot boven 1 procent. Een afkeuring aan de slachtlijn (veelal categorie 1) wordt meestal aan de kalverhouder uitbetaald. Het slachthuis draait dus op voor de kosten. Maar wanneer het percentage slachtlijnafkeuringen hoog ligt, compenseren slachterijen dit liever met een verhoging van de slachtkosten.

Hoewel de variatie in afkeuringen aan de slachtlijn tussen kalverbedrijven groot is, worden de kosten niet bij een specifiek kalverbedrijf neergelegd. Dit heeft volgens slachterijen vooral te maken met de onvoorspelbaarheid van de afkeuringen. Twee derde van de afkeuringen heeft een reden die te herleiden is naar voeding en management, een derde van de afkeuringen is niet te verklaren. Dit leidt tot discussies tussen slachterijen en kalverhouders waar ze samen niet uit komen. Liever kiezen sommige slachterijen daarom voor het verhogen van de slachtkosten voor alle geleverde kalveren en blijven ze categorie 1 afkeuringen uitbetalen.

Vanuit de slachterijwereld bestaat het vermoeden dat de onvoorspelbaarheid in afkeuringen vooral te maken heeft met de manier van keuren. Een KDS-keurmeester die elke minieme afwijking meeweegt - ook van oude littekens op bijvoorbeeld longen of de lever - vergroot de kans dat het dier wordt afgekeurd. Bij twee afwijkingen aan lever, nieren, hart, longen, milt en magen gaat de keurmeester het dier nogmaals kritisch bekijken en mag hij het kalf - afhankelijk van de afwijking – alsnog goedkeuren of volledig afkeuren. Bij drie afwijkingen of meer volgt een directe afkeuring.

De keurmeester draagt vervolgens het kalf ter beoordeling over aan de NVWA-dierenarts die de definitieve keuringsbeslissing neemt. NVWA-dierenartsen nemen meestal de beslissing van de KDS-keurmeester over. Als het aan de slachterijen ligt, tellen oude littekens - van een niet meer actueel ziektebeeld - niet mee bij een afkeuring. De kalveren zijn immers genezen en volledig gezond. Op dit specifieke punt zit veel discussie tussen slachterij en leveranciers aan de ene kant en keurmeesters en NVWA-dierenartsen aan de andere kant.

Lees het volledige artikel over dit onderwerp in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 8 augustus verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 4°
    90 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    30 %
  • Vrijdag
    7° / 3°
    10 %
Meer weer