LTO%3A+Veel+geld%2C+te+weinig+ontwikkelperspectief
Nieuws

LTO: Veel geld, te weinig ontwikkelperspectief

Volgens LTO Nederland stelt het kabinet veel geld beschikbaar om de uitstoot van stikstof te reduceren maar is het de vraag hoe effectief dat gaat zijn. De organisatie vreest dat met dit pakket onvoldoende ontwikkelingsruimte voor de toekomst wordt gecreëerd.

LTO Nederland is voorstander van beleid dat gericht is op de blijvers. Dat betekent een voorkeur voor innovatie boven vrijwillige uitkoop. Zeker omdat in relatie tot de stikstofimpasse het voor circa 1,3 miljard euro opkopen van veehouders vele malen minder effectief is dan wanneer eenzelfde bedrag in het nog verder verbeteren van de bedrijfsvoering via innovaties, management en investeringen zou worden gestoken.

Bovendien wordt door het afnemen van onbenutte stikstofruimte, dat wil zeggen het verschil tussen vergunde en gerealiseerde capaciteit, het ontwikkelperspectief al op voorhand weggenomen. Dat is voor LTO Nederland onacceptabel. LTO Nederland zal hierop een juridische procedure starten.

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Het kabinet komt die toekomstgerichte ondernemers nu enigszins tegemoet, maar geeft vooral veel geld uit aan natuur en de vrijwillige uitkoop van maximaal enkele honderden stoppers. Een politieke keuze, maar vanuit ons perspectief niet logisch – het effect is groter als écht wordt geïnvesteerd in de toekomst."

Op termijn gaan er ook aangescherpte emissienormen komen voor bestaande stallen. Zonder werkbare en betaalbare stalsystemen en fatsoenlijke compensatie is dit voorstel voor LTO Nederland onacceptabel. Voorbeelden in Brabant hebben laten zien hoe deze constructie veehouders in grote problemen brengt. Boeren komen voor grote verplichte investeringen te staan die niet passen in de normale bedrijfseconomische cyclus.

Het blijft voor LTO Nederland onduidelijk waarom het kabinet er niet voor kiest toe te werken naar een generieke drempelwaarde voor lage stikstofemissies. Wanneer alle sectoren in Nederland een aantoonbare reductie leveren moet het mogelijk zijn om een drempelwaarde te hanteren zodat de administratieve rompslomp voor boeren, bouwers en andere bedrijven wordt teruggedrongen. Een drempelwaarde zorgt voor het duurzaam mogelijk maken van toekomstige ontwikkelingen zodat geen sector in Nederland op slot gaat.

Het kabinet heeft beloofd de PAS-melders te legaliseren. De wijze waarop dit gebeurt roept nog vragen op bij LTO Nederland, met name hoe snel dit traject werkt en of het daadwerkelijk voor alle melders zal gelden. Voor LTO Nederland zijn beide elementen, snelheid en zekerheid, cruciaal in het definitief kunnen beoordelen van de inzet van het kabinet.

LTO zal er voor waken dat de vandaag aangekondigde maatregelen niet tot een ongecontroleerde uitkoop van de sector leiden. Het kabinet meldt in haar brief dat er op provinciaal niveau een meldingsplicht voor extern salderen komt om uitkoop te voorkomen. Het is goed dat het kabinet dergelijke controlesystematiek inbouwt, stelt LTO Nederland. Groot risico is echter dat er grote verschillen per provincie gaan ontstaan. Het is daarom cruciaal om in gebieden en op provinciaal niveau tot een beleidskader te komen waar boeren en tuinders volop invloed op kunnen uitoefenen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer