Stofexplosie+bij+Denkavit+in+Voorthuizen
Nieuws

Stofexplosie bij Denkavit in Voorthuizen

In de voerfabriek van Denkavit in Voorthuizen heeft zich woensdagochtend even voor 12.00 uur een stofexplosie voorgedaan.

Een wand van een grondstoffensilo is zwaar beschadigd. Brandweer en ambulancediensten waren ter plaatse maar brand en persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Over de omvang van de schade is nog niets bekend. Een uur na de explosie zijn de hulpdiensten afgeschaald. Denkavit doet onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Op 3 april 2015 heeft zich ook een stofexplosie voorgedaan in een grondstofsilo. Toen werd de zijwandbeplating en een deel van het dak boven de silo’s weggeslagen, wat bij dit soort stofexplosies ook de bedoeling is om de druk af te voeren.

Volgens verzekeringsexperts moeten er drie factoren samen komen wil zich een stofexplosie voor doen: de aanwezigheid van een stoflaag of stofwolk die door luchtverplaatsing gaat wervelen, de aanwezigheid van zuurstof en een ontstekingsbron. Een ontstekingsbron kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals flikkerende tl-verlichting, wrijving van metalen delen, vallend stalen gereedschap dat een vonk geeft, statische elektriciteit of oververhitte machines.

Foto: schade aan de silo's na de stofexplosie uit 2015

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer