Afzet+kalfsvlees+stort+compleet+in
Nieuws

Afzet kalfsvlees stort compleet in

Ongehoord, rampzalig, niet eerder meegemaakt. Het zijn slechts enkele typeringen van marktdeskundigen over de gevolgen van de huidige coronacrisis op de kalfsvleessector. Vooral de afzet van jong rosé is dramatisch.

Jong rosé gaat voornamelijk naar de foodservice. Dit is de afzetmarkt exclusief de supermarkten. Hieronder vallen hotels, restaurants, fastfood, bedrijfs- en schoolkantines, cateringbedrijven maar ook de horecagroothandels. Wat deze crisis in extremis duidelijk maakt, is dat de afzet van jong rosé voornamelijk in dit segment plaatsvindt. En dan ook nog eens in West-Europa, juist in de landen waar een totale of bijna totale lockdown van kracht is.

De ramp is niet te overzien en zal nog het hele jaar nagalmen op de markt van kalfsvlees. Slachterijen moeten over enorme kapitaalbuffers beschikken om de crisis het hoofd te bieden. Enerzijds is het geld nodig om kalverhouders te betalen en het vlees in te vriezen. Anderzijds komen er verzoeken van afnemers van kalfsvlees om een betalingsregeling te treffen voor hun facturen. Want ook de afnemers genereren geen inkomsten. Aan twee kanten wordt de cash flow van slachterijen in het nauw gedreven.

Voor de meeste slachterijen zit er daarom maar één ding op: minder dieren slachten om de kosten in de hand te houden. En dat gebeurt ook. Grote slachterijen slachten één of twee dagen minder. Kleinere slachterijen hebben zelfs een slachtweek geskipt. Het gevolg hiervan is dat jonge rosés massaal worden doorgeschoven naar oud rosé. Prijzen zakken ondertussen tot onder de 3 euro per kg.

Blank kalfsvlees heeft iets minder last van de crisis. De verkoop vindt voor een groot deel plaats via supermarkten. Maar ook hier zijn de gevolgen voelbaar. Door de lockdown en exportbelemmeringen loopt de vierkantsverwaarding spaak. Organen en duurdere onderdelen worden nagenoeg niet verkocht en moeten ingevroren worden.

Foto: RitaE via Pixabay

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer