Kwart+van+10%2C7+miljoen+vloerensubsidie+uitgekeerd
Nieuws

Kwart van 10,7 miljoen vloerensubsidie uitgekeerd

RVO heeft tot aan 1 april 2020 2,3 miljoen euro uitgekeerd aan kalverhouders voor welzijnsvloeren. 250.000 euro is onder handen en wordt komende weken uitgekeerd. Dat blijkt uit de meest actuele cijfers van RVO.

Hoewel het uitgekeerde subsidiebedrag blijft oplopen, is niet de verwachting dat de 145 kalverhouders - die 10,7 miljoen euro hebben aangevraagd bij de eerste subsidieopenstelling (in oktober 2018) - vóór maart 2021 hun investering hebben gedaan. Wanneer ze niet investeren kan het subsidiebedrag komen te vervallen en kunnen ook andere kalverhouders geen gebruik maken van het geld.

Er zijn verschillende redenen waarom kalverhouders geen gebruik maken van de toegezegde subsidiemogelijkheid. Allereerst is het aanvragen van de subsidie gepromoot door leveranciers van vloeren, waardoor de primaire behoefte van de individuele kalverhouder onvoldoende aandacht heeft gekregen. Ook is er onzekerheid over het stikstofbeleid en het sectorplan, en de financiële consequenties die hieruit voortvloeien voor de bedrijfsvoering. Op de vloeren zit 40 procent subsidie. 60 procent betaalt de kalverhouder zelf. Uit onderzoek blijkt dat er geen financiële voordelen te behalen zijn met de zachte vloeren.

LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus verwacht dat uiteindelijk de helft, zo’n 5 á 6 miljoen euro, zal worden uitgekeerd vanuit de eerste aanvraag. Het bedrag dat niet wordt uitgekeerd wil hij in overleg met het ministerie van LNV toevoegen aan de 1,7 miljoen euro die nu in de pot zit voor de tweede subsidieronde van september 2019. Of dit gaat lukken is afhankelijk van het standpunt van het ministerie.

Door het lage beschikbare bedrag bij de tweede openstelling (1,7 miljoen) is slechts 10 procent van de aanvragen gehonoreerd. Thus blijft het jammer vinden dat het ministerie niet heeft meegewerkt aan een ruimer budget voor de tweede openstelling. In oktober 2019 hadden LTO Nederland en SBK een mondeling akkoord met het ministerie om het totaalbedrag van de tweede openstelling uit te breiden tot 9,5 miljoen euro (het totale restant uit eerste openstelling plus 4 miljoen euro voor onbenut geld vanuit de kwaliteitsregeling Vitaal Kalf). Het ministerie heeft later anders besloten waardoor 90 procent van de aanvragers van de tweede openstelling een afwijzing heeft gekregen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer