Landbouwcollectief+schort+overleg+met+kabinet+op
Nieuws

Landbouwcollectief schort overleg met kabinet op

Het Landbouwcollectief schort het overleg met minister Schouten en het kabinet op. Volgens het collectief houdt de bewindsvrouw vast aan onduidelijke afspraken met de coalitiepartijen en geeft ze geen ruimte voor inbreng vanuit de landbouw.

“Zo komen we nooit tot praktisch haalbare en betaalbare maatregelen om stikstof te besparen en te borgen”, zegt Aalt Dijkhuizen. De voorzitter van het collectief is vooral verbolgen of het feit dat er niets wordt gedaan met de haalbare en betaalbare oplossingen die de sector zelf heeft voorgesteld, te weten: eiwitarm voer, meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water.

Na gesprek met de minister op woensdag 1 april, blijkt dat ze vasthoudt aan haar eigen, oorspronkelijke, idee van eiwitarm voer uit de Spoedwet en deze verplicht voor iedereen wil invoeren. De Spoedwet Aanpak Stikstof van december geeft de overheid de mogelijkheid om het veevoer voor de dieren tot in detail te kunnen regelen en buitenproportionele boetes kan opleggen. “Alle goede ideeën vanuit de sector worden juridisch lamgeslagen vanuit het ministerie.”

Volgens het collectief heeft de landbouw voldaan aan de in december opgelegde taakstelling 1 kTon ammoniak te besparen via het houden van minder dieren en minder eiwit in het veevoer. “Echter het ministerie schrijft deze reducties continu toe aan ontwikkelingen die zich normaal al voordoen, waardoor het voor de landbouw onmogelijk is om al haar inspanningen ook te verzilveren." De gereduceerde stikstof mag niet door de sector worden ingeboekt.

Ditzelfde geldt volgens het Landbouwcollectief voor de saneringsregeling varkenshouderij, waarbij circa 10 procent van de varkenshouders hun bedrijf gaat beëindigen. “Het borgen van deze reducties wordt juridisch onmogelijk gemaakt. Dit doet geen recht aan de inspanningen die de veehouderij in Nederland al levert.”

Ook is het Landbouwcollectief tegen de maatregel om boerenbedrijven op te kopen om zo de depositie op natuurgebieden te verminderen. Volgens Dijkhuizen is het een peperdure regeling waarvan uit berekeningen blijkt dat het effect op Natura 2000-gebieden minimaal zal zijn.

Dijkhuizen roept de politiek op om de minister te bewegen alsnog tot een akkoord te komen met het Landbouwcollectief. Tot die tijd stopt het collectief al haar activiteiten in de verschillende werkgroepen. Dijkhuizen: “De minister kan nog steeds de reductie van stikstof met de boeren en de rest van de keten doen, in plaats van zonder. Maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer