Na een reguliere evaluatie van het diergezondheidsfonds (DGF) met de sector en onderzoekers van Wageningen Economic Research heeft minister Schouten besloten het DGF-convenant door te zetten.
Wel zullen er enkele wijzigingen optreden. Zo komt er een splitsing van de plafondbedragen die zijn afgesproken. Er komt een apart plafond voor de reguliere jaarlijkse kosten en een apart plafond voor bestrijdingskosten bij een uitbraak. Het nieuwe convenant geldt voor de periode 2020 tot en met 2024.
De plafondbedragen voor de rundveesector en de schapen- en geitensector blijven gelijk aan de huidige bedragen aangezien er geen aanwijzingen zijn dat het risico op het uitbreken van relevante besmettelijke dierziekten substantieel is gewijzigd.
In de evaluatie gaven de varkens- als pluimveesector aan een toegenomen risico te zien op uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) respectievelijk vogelgriep. De minister begrijpt de zorgen, maar ziet geen aanleiding voor het aanpassen van het beleid ten aanzien van het DGF. De varkenssector concludeert dat het DGF fors te kort schiet als AVP in Nederland de kop op steekt.
In het DGF is opgenomen dat de kosten voor monitoring en preventie (waaronder vaccins) voor de helft door de sector worden betaald. De overheid betaalt de andere helft. De kosten die samenhangen met de bestrijding van een dierziekte worden volledig door de betreffende sector gedragen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland