De kalversector zet in op een antibioticareductie van 15 procent ten opzichte van 2017. Deze reductie moet in 2022 gerealiseerd zijn.
Dat deelde vakgroepvoorzitter Wim Thus mee op de ZLTO-ledenbijeenkomst van dinsdag 12 maart.
Het antibioticagebruik in de kalversector ligt in 2018 op ongeveer hetzelfde niveau als 2017. De overheid vindt dat de kalversector extra stappen moet zetten, conform andere veesectoren.
Sinds 2007 – de kalversector startte als eerste sector met het terugdringen van antibiotica - heeft de kalversector een reductie bereikt van bijna 50 procent. Andere veesectoren realiseren een verlaging van ongeveer 70 procent ten opzichte van 2009.
Thus denkt dat het voor de kalverhouderij lastiger is om nog grote stappen te zetten. 15 procent reductie ten opzichte van het huidige niveau is volgens hem haalbaar mits het Kalfvolgsysteem volledig operationeel is en er een adequate aanpak van BVD is in de hele rundveehouderij.
De extra verlaging is een doelstelling, geen verplichting, waarvoor alle partijen in de kalversector zich willen inzetten. De LTO-vakgroepvoorzitter verwacht niet dat antibiotica in de eerste weken van de ronde achterwege kan blijven, maar wel bijvoorbeeld de laatste kuur.
Hij hoopt dat het onlangs gestarte sectorproject Ontvangst Kalveren een goede bijdrage kan leveren om het management tijdens de startfase op een nog hoger niveau te krijgen. “Door met elkaar te praten over de aanpak bij ontvangst van kalveren, zijn zeker nog verbeterstappen mogelijk.â€
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland