%26lsquo%3BNog+meer+met+diergezondheid+aan+de+slag%26rsquo%3B
Nieuws

‘Nog meer met diergezondheid aan de slag’

De petitie die Dier&Recht is opgestart om de longaandoeningen in de kalverhouderij aan de kaak te stellen, geeft aan dat de sector met volle kracht de inspanningen op diergezondheid vast moet houden.

Dat zegt Wim Thus, voorzitter van de LTO-vakgroep Kalverhouderij. Er valt volgens hem van alles af te dingen op de manier waarop Dier&Recht de cijfers interpreteert en op de manier waarop de organisatie de kalversector in het beklaagdenbankje zet. Maar het onderwerp staat ook hoog op de eigen actiepuntenlijst van de kalversector, dus het belang van gezonde kalveren wordt zeker onderkend.

Dier&Recht geeft aan dat meer dan de helft van de kalveren lijdt aan longaandoeningen en pijnlijke borstvliesontstekingen. De cijfers die genoemd worden komen uit het onderzoek naar de welzijnsvloeren. Het longonderzoek aan de slachtlijn, dat toen heeft plaatsgevonden, dateert van vijf tot drie jaar geleden. Elke kleine aantasting van longen is destijds aangemerkt als beschadiging met als doel om verschillen tussen de welzijnsvloeren te kunnen aantonen.

Tussen vijf jaar geleden en nu zijn er veel initiatieven gestart die helpen bij het verbeteren van de gezondheid van kalveren, constateert Thus. Zo is het kwaliteitssysteem Vitaal Kalf van start gegaan en is het Kalfvolgsysteem ontwikkeld waarin gewerkt wordt aan een betere kwaliteit van de aangevoerde kalveren. Ook is er bij de melkveehouders meer aandacht voor biestverstrekking.

Dat de helft van de kalveren ziek is, herkent de LTO-voorzitter niet. “Als dat zo zou zijn, dan zouden we niet de technische resultaten realiseren die we nu halen.” Thus ziet wel dat organisaties en de maatschappij steeds vaker kritisch over de schouder van kalverhouders meekijken. Hij vindt daarom dat de kalverhouderij samen met de melkveehouderij, de signalen moeten zien als een aanmoediging om extra met kalvergezondheid aan de slag te gaan.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer